Principesa Margareta, prezentă, luni, la un eveniment ce marchează împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române, a făcut şi o declaraţie despre starea de sănătate a Regelui Mihai, precizând că Majestatea Sa se simte puţin mai bine şi i-a telefonat cu ocazia zilei sale de naştere, pe 26 martie, pentru a-i transmite ”La mulţi ani!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se simte puţin mai bine. M-a sunat să îmi spună «La mulţi ani!». Mă simt mai relaxată”, a declarat, la plecarea de la evenimentul dedicat Academiei Române, principesa Margareta, care a împlinit vârsta de 67 de ani, pe 26 martie.

Întrebată de jurnaliştii prezenţi la eveniment dacă există şansa ca Regele Mihai să revină în viitorul apropiat în România, principesa Margareta a evitat un răspuns tranşant în această chestiune.

”Nu pot să vă spun asta. Nu sunt medic. O să merg eu acolo...(Elveţia, n.r.)”, a spus principesa Margareta. 

Începând din data de 2 martie, când Casa Regală a anunţat că regele Mihai a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiicele regelui au mers în Elveţia pentru a fi alături de părinţii lor.

După ce custodele coroanei, principesa Margareta, a revenit în ţară, regele a fost vizitat de cealaltă fiică a sa, principesa Maria şi apoi de principesa Elena.

Regele Mihai a fost externat, în 15 martie, din clinica de la Lausanne unde a fost internat timp de 17 zile, starea sa fiind stabilă, dar impunând o lungă perioadă de recuperare sub supraveghere medicală.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia şi este fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-mamă Elena.

Luni, Principesa Margareta a vorbit şi despre prânzul pe care îl va organiza, marţi, la Sinaia: ”Este un prânz, un dejun. Vor fi invitaţi din străinătate, de la academiile din străinătate. Vor fi şi academicieni de aici, din ţară. Va fi frumos”.

Principesa Margareta şi preşedintele Klaus Iohannis au rostit discursuri, luni, în aula Academiei Române, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei.

Academia Română a fost sărbătorită, în sesiune solemnă, de autorităţile statului român, de preşedinţi ai academiilor europene, de personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti, de membrii săi titulari, corespondenţi şi de onoare din ţară şi din străinătate.

Ziua festivă se va încheia la Ateneul Român, unde, începând cu ora 17.00, va avea loc gala aniversară ”Academia Română - 150 de ani în serviciul Naţiunii Române“, care va fi deschisă de preşedintele Academiei Române. Va fi proiectat un film documentar dedicat istoriei Academiei Române, căruia îi va urma un concert susţinut de Filarmonica ”George Enescu“. În foaierul Ateneului Român va fi prezentată expoziţia ”Un secol şi jumătate de viaţă academică în România”.

Marţi, principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, va oferi un dejun oficial în onoarea membrilor Academiei Române şi invitaţilor din străinătate, în Sala de Muzică a Castelului Peleş, la ora 13.00.

Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, Academia Română, definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc, a primit, în martie 1879, titulatura Academia Română.

Membrii săi sunt personalităţi ştiinţifice recunoscute şi apreciate naţional şi internaţional, cu o deosebită expertiză în domenii dintre
cele mai diverse: de la istorie, filosofie şi lingvistică, până la fizică nucleară, chimie, biologie macro şi microcelulară, geologie şi geodinamică sau agricultură.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară. În prezent, Academia Română are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenţi, 45 de membri de onoare dintre care 6 sunt din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.