Primele lucrări ale lui Rembrandt, pictate pe când maestrul olandez avea doar 18 ani, vor fi expuse în curând (20 ianuarie-16 iunie 2024) pentru prima dată împreună în oraşul său natal Leiden, în vestul Olandei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste lucrări fac parte dintr-o serie care ilustrează simţurile: "Vânzătorul de ochelari (vederea)", "Cei trei cântăreţi (auzul)", "Pacientul inconştient (mirosul)" şi "Operaţia (atingerea)".

În mod curios, nu a fost găsit cel de-al cincilea Rembrandt din serie, cel care ilustrează gustul. "Este foarte misterios. Suntem destul de siguri că Rembrandt a realizat cinci tablouri din această serie, pentru că există cinci simţuri şi nu patru", a declarat pentru AFP Janneke van Asperen, curatorul muzeului, "Nu avem nicio idee unde ar putea fi. Poate că este încă acolo undeva, într-un pod. Sau poate că a dispărut. Bineînţeles că sperăm să îl găsim", a adăugat ea.

Lucrările arată că, încă de la o vârstă fragedă, Rembrandt era pregătit să se distanţeze de convenţii, potrivit muzeului. La acea vreme, simţurile erau reprezentate în general de figuri feminine. "Talentul pe care îl vedem în aceste lucrări este deja cu totul excepţional", a spus Van Asperen.

Cu toate acestea, unele aspecte ale picturilor sunt în mod clar opera unui artist foarte neexperimentat, cum ar fi reprezentarea capetelor, subliniază ea. Aceste lucrări timpurii prezintă semnele a ceea ce avea să devină semnătura lui Rembrandt, cum ar fi tuşele largi şi utilizarea clar-obscurului, o tehnică în ulei care implică contraste puternice între lumină şi întuneric, pentru a crea figuri tridimensionale cu efect dramatic. "Bineînţeles, el avea să devină un maestru în acest domeniu şi vedem aici începuturile acestui lucru", a spus curatoarea. "Aşteptăm cu nerăbdare să le arătăm vizitatorilor olandezi şi internaţionali primele lucrări realizate de mâna sa şi talentul pe care artistul îl demonstra deja la o vârstă atât de fragedă", a declarat directoarea muzeului, Tanja Elstgeest.

Lucrările vor putea fi văzute la muzeul De Lakenhal din 20 ianuarie până la 16 iunie. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.