Seria documentară „Omul şi timpul” continuă la TVR 1 cu al doilea sezon, în fiecare duminică, de la ora 19.00. Mişcarea reformistă iniţiată în Cehoslovacia de Alexander Dubček deschide, pe 4 iulie, seria de zece episoade în premieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizatorii Televiziunii Române Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte propun, în această primăvară, să căutăm să înţelegem câteva dintre marile „de ce-uri” ale istoriei noastre recente, aducând la lumină evenimente cărora vremurile de astăzi le-au pus deja ştamila „CLASAT”.

Sezonul al doilea al seriei documentare „Omul şi timpul” începe duminică, 4 iulie, de la ora 19.00, la TVR 1. În primul dintre cele zece episoade, Rafael Udrişte va analiza, pas cu pas, alături de istoricul şi cercetătorul CNSAS Florian Banu, mişcarea reformistă cunoscută drept „Primăvara de la Praga”.

În noaptea de 20 spre 21 august 1968, tancurile sovietice au intrat în Praga şi în alte mari oraşe cehe şi slovace. Astfel se punea capăt, cu violenţă, mişcării pentru libertate aparută în Cehoslovacia odată cu venirea la putere a lui Alexander Dubček. În ianuarie 1968, Moscova îl numise pe Alexander Dubček în funcţia de şef al Partidului Comunist Ceh, în locul lui Antonin Novotny. De origine slovacă, acest politician, care rezistase ocupaţiei naziste, a început o reformă politică şi economică ce ar fi dus la o ruptură iminentă de Uniunea Sovietică.

Într-o ţară în care cenzura era severă şi libertatea de expresie aproape inexistentă, Dubček a restabilit libertatea presei, a desfiinţat cenzura ziarelor, radioului şi televiziunii publice şi a lansat conceptul de „socialism cu faţă umană”. Acestă mişcare reformistă este cunoscută în istoria recentă sub numele de „Primăvara de la Praga”.

Un bun strateg, Dubček era totuşi precaut. El a încercat să reformeze Cehoslovacia încet, evitând în special mişcări de revoltă colectivă. Şi aceasta pentru că amintirea Revoluţiei Maghiare din 1956 şi mai ales amintirea reprimării ei sângeroase erau încă vii în memoria tuturor. Chiar şi aşa, fără să facă gesturi ostentative, reformele lui Dubček nu au fost privite cu ochi buni nici de Moscova şi nici de ţările membre ale Pactului de la Varşovia. În consecinţă, Uniunea Sovietică şi aliaţii săi din lagărul socialist vor pune capăt Primăverii de la Praga la mijlocul lunii august 1968.

Mai exact, în noaptea de 20 spre 21 august 1968, ţările Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia. Aproximativ 500.000 de soldaţi şi 7000 de tancuri au permis sovieticilor să ocupe Cehoslovacia în de 24 de ore. Avioane militare sovietice au luat cu asalt aeroportul din Praga. Cehii nu au putut respinge acestă invazie. Orice formă de rezistenţa armată a fost înăbuşită imediat. Aşadar, cehii au reacţionat subversiv. Timp de o săptămână, Radio Praga Liberă, un post de radio clandestin, a făcut cunoscută lumii întregi agresiunea militară a URSS faţă de Cehoslovacia. Alexander Dubček nu va fi îndepartat de la putere imediat. El va rămâne în funcţia de Secretar General al Partidului Comunist cehoslovac până în aprilie 1969. Ca urmare a invaziei sovietice, mai mult de 70.000 de cehi au ales exilul. Singura ţară care nu a participat la acest act de agresiune a fost România. De ce? Vom afla duminică, în primul episod al celui de-al doilea sezon „Omul şi timpul” de la TVR 1.

Odată cu reprimarea Primăverii de la Praga, sovieticii au arătat că pot interveni oricând, în orice ţară socialistă, atunci când autoritatea lor este contestată.

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre şi a vecinilor noştri sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”. Pe parcursul a zece episoade ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte, „Omul şi timpul” continuă să ne introducă în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului. Emisiunea se vede duminica, de la ora 19.00, la TVR 1.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.