Primarul din Roşia Montană Eugen Furdui a precizat că decizia UNESCO de a include Roşia Montană în patrimoniul mondial este defavorabilă pentru comunitate şi pentru România şi nu aduce beneficii pentru locuitori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil. Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a declarat Eugen Furdui marţi la Digi 24.
 
El a adăugat că hotărârea UNESCO este defavorabilă pentru comunitate deoarece restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”.
 
„Oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut. lte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană, nu le vedem în momentul de faţă”, a explicat primarul din Roşia Montană.
 
Acesta a precizat că va solicita fonduri de la autorităţi.
 
Edilul a mai spus că că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.