„Identităţi Fragile - Muzeul Pandemiei”, prima expoziţie participativă dedicată emoţiilor din pandemie, depozitate în obiecte-poveste care au însoţit publicul în ultimul an, va fi deschisă pe 22 mai, la Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Identităţi Fragile - Muzeul Pandemiei” este un proiect cultural al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR) şi a fost conceput ca un experiment muzeal unic în ţară, menit să dea o voce emoţiilor personale generate de pandemie prin intermediul obiectelor şi a poveştilor lor, primite în urma colectei publice derulate în perioada 15 martie - 15 aprilie 2021.

„Este un pansament emoţional, un exerciţiu creativ terapeutic, care pune în scenă o serie de radiografii individuale: poveştile celor care ne-au trimis obiectele. Expoziţia îmbină o serie de elemente inedite, din zone creative surprinzătoare şi care se îndepărtează de spaţiul muzeal convenţional. Deşi intervenţia curatorială este una minimă, iar narativul este unul ghidat de obiectele-poveste primite, putem vorbi despre o adevărată desfăşurare de forţe în privinţa scenografiei, a atenţiei centrate pe experienţa vizitatorului şi a modurilor în care este gândită interacţiunea din spaţiul de la Rezidenţa Scena9. «Identităţi Fragile» este o expoziţie gândită în jurul conceptului de «obiect social» - adică acel artefact la care te uiţi nu (doar) pentru semnificaţia lui artistică sau istorică, ci pentru abilitatea lui de a genera conversaţii”, a transmis într-un comunicat  Andreea Lupu, curator şi manager de proiect.

Creată ca o expoziţie care nu oferă răspunsuri, dar care stârneşte curiozitatea şi face loc perspectivei personale a fiecărui vizitator, „Identităţi Fragile” prezintă obiecte devenite micro-jurnale, care exprimă noua realitate în care trăim. Sunt obiecte care au depozitat bucurii sau tristeţi, care au asigurat conexiunea cu cei dragi, au declanşat amintiri sau noi hobby-uri şi care, prin expunerea publică, îşi continuă misiunea de împărtăşi public emoţii şi istorii personale într-un spaţiu comun şi de a crea o memorie a unor timpuri fragile.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 mai - 4 iulie 2021, la Rezidenţa BRD Scena 9 (Str. I.L. Caragiale 32). Intrarea este gratuită, dar vizita se face cu programare online în prealabil. Program de vizitare: marţi - vineri: 16:00 - 20:00 şi sâmbătă - duminică: 12:00 - 20:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.