Muzeul Judeţean Buzău găzduieşte, timp de 3 luni, prima expoziţie de surimonouri originale japoneze din România. La vernisajul expoziţiei ”Capodopere ale surimonoului japonez-Frumuseţea ascunsă" au fost prezentate în premieră pentru publicul din România 49 de lucrări realizate de artişti japonezi celebri între anii 1790 şi 1830.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 49 de lucrări sunt însoţite de fotografii macro care prezintă pe panouri detaliile din surimonourile realizate de artiştii japonezi care sunt mai puţin vizibile cu ochiul liber. 

”Felicit Muzeul Judeţean Buzău pentru ocazia de a ne aduce în premieră  pentru România şi implicit pentru Buzău aceste opera de artă realizate de artiştii japonezi. Iată că  după expoziţia de anul trecut când am avut ocazia să vedem la Buzău opera ale celebrului Salvador Dali, avem parte de o nouă premieră naţională. Sunt lucruri senzaţionale care se petrec  datorită relaţiilor interumane  dintre conducerea Muzeului Judeţean şi reprezentanţii Art Expo SIA din Letonia şi nu pot decât să mă bucur că muzeul din Buzău oferă această oportunitate", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău Petre Emanoil Neagu. 

Surimono reprezintă un gen de tipărire japoneză în lemn realizată pe o perioada scurtă de timp între anii 1790-1830, un produs unic făcut special pentru publicul educat de literaţi din Japonia. Surimonourile erau produse de cei mai apreciaţi artişti ai vremurilor şi, din cauza timpului scurt în care au fost produse, se mai păstrează foarte puţine în zilele noastre. 

”Este cea de 96 expoziţie a Art Expo SIA din Lituania şi prezintă pentru prima data publicului din România o serie de 49 de surimonouri originale japoneze alături de fotografii macro făcute special pentru a observa mai bine detaliile mai puţin vizibile ale acestui tip de artă. Pentru folosirea acestor surimonouri au fost folosiţi doar pigmenţi naturali şi pulberi de metale scumpe precum aur şi argint şi au fost create de cei mai importanţi artişti ai Japoniei acelor vremuri. Numărul acestor opera de artă la nivel Mondial este extrem de redus şi drept urmare  sunt foarte multe muze care acceptă să expună copii şi chiar copii ale copiilor care evident nu mai pot fi atât de detaliate ca cele originale. În Japonia chiar, la Tokio  fost realizată o astfel de expoziţie în urmă cu 4 ani în care au fost prezentate doar 29 de surimonouri originale", a declarat Vasilii Chesauri curatorul Art Expo SIA. 

Expoziţia ”Capodopere ale surimonoului japonez-Frumuseţea ascunsă" poate fi  vizitată la Muzeul Judeţean Buzău până pe data de 5 iunie. Vizitatorii beneficiază de un audio-ghid care explică modul de realizare al operelor de artă disponibil pe telefoanele vizitatorilor în baza unui cod QR primit la intrare. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.