Profesionişti români ai industriei cinematografice vor fi prezenţi, cu susţinerea ICR Varşovia, la Smart7, cea mai o nouă secţiune a Festivalului Internaţional de Film „Nowe Horyzonty“ de la Wrocław, şi la două module de ateliere: „Studio Nowe Horyzonty+“, dedicat echipelor regizor-producător, şi „A Sunday in the Country“, dedicat tinerilor jurnalişti şi critici de film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul se desfăşoară în acest an în perioada 17-27 iulie 2025, în cinematografe, şi online, până la 3 august.

În parteneriat cu organizatorii celei de-a XXV-a ediţii a festivalului, ICR Varşovia susţine prezenţa la Wrocław a regizorului Radu Jude. Acesta îşi va prezenta două dintre cele mai recente filme, în zilele de 20 şi 21 iulie, la Kino Nowe Horyzonty: în premieră poloneză, Kontinental ’25, peliculă câştigătoare a Ursului de Argint pentru scenografie la ediţia Berlinale din acest an, şi 8 Ilustrate din Lumea Ideală. Totodată, Radu Jude va participa, în calitate de regizor invitat, la modulul „A Sunday in the Country“ – în cadrul căruia se va întâlni cu tinerii critici de film europeni.

O altă prezenţă românească susţinută de ICR Varşovia la modulul „Studio Nowe Horyzonty+“ va fi cea formată din regizorul Vlad Popa şi producătoarea Cătălina Pistol – care vor prezenta proiectul scris şi regizat de Vlad Popa al lungmetrajului de debut O vară greu de uitat. Vlad Popa a studiat regia de film la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a continuat studiile de masterat la UNATC „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. În timpul facultăţii, Vlad Popa a regizat câteva scurtmetraje, printre care Vid 19 - Jurnal cu mama (2020), Crochiu de natură moartă (2022), Alibaba (2022) şi Claudia (Working Title) (2024, co-regie Adrian Sitaru). Cel mai recent scurtmetraj al său, Jackpot (2024, co-regie Vasile Todinca), a avut premiera la PÖFF Shorts Talinn 2024, fiind selectat în competiţia Shorts Live-Action.

Producătoarea Cătălina Pistol a absolvit programul de licenţă în regie de film la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca şi programul de masterat în Producţie de Film la UNATC „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. Pe parcursul studiilor, a acumulat experienţă în principal ca producător executiv pentru mai multe scurtmetraje şi a participat la programele Film+, Transilvania Talent Lab şi CineLink Producers’ Lab. Cel mai recent scurtmetraj al său a fost selectat în cadrul celei de-a LIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. Cătălina Pistol s-a alăturat echipei deFilm în anul 2022 şi lucrează în prezent la dezvoltarea proiectelor de lungmetraj din portofoliul firmei respective şi la producţia de scurtmetraje.

La modulul „Studio Nowe Horyzonty+“ din acest an va participa pentru prima dată o pereche regizor-producător din Republica Moldova, prin parteneriatul stabilit cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova. Acest modul de dezvoltare adresat perechilor regizor-producător, care au în pregătire primul sau al doilea lungmetraj de ficţiune, este organizat de Asociaţia Nowe Horyzonty şi Creative Europe Desk Polska şi cuprinde ateliere şi prelegeri cu privire la diferite aspecte ale promovării şi dezvoltării proiectelor, susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Partenerii constanţi ai acestui program sunt EAVE, MINDPOINT Institute şi London Film Academy.

De asemenea, ICR Varşovia susţine în acest an prezenţa regizorului Eugen Jebeleanu la secţiunea Smart 7 a festivalului. Pelicula sa, Interior Zero (2024), va rula la Dolnośląskie Centrum Filmowe, în zilele de 18 şi 19 iulie, în prezenţa oaspetelui român. Filmul său a fost inclus printre cele şapte pelicule selectate de către curatorii a şapte festivaluri colaborative europene: Transilvania IFF (România), Nowe Horyzonty (Republica Polonă), Kino Pavasaris IFF (Lituania), IndieLisboa IFF (Portugalia), Filmadrid (Spania), Reykjavik IFF (Islanda) şi Thessaloniki IFF (Grecia). Toate filmele sunt prezentate în cadrul unor secţiuni-concurs similare, în toate cele şapte state, în ideea schimbului de experienţă, învăţării de noi practici şi soluţii inovative, precum şi a bunei colaborări. Călătoria filmelor se va încheia la Thessaloniki IFF, unde un juriu alcătuit din tineri critici de film vor alege pelicula câştigătoare a concursului.

Reprezentanţa ICR de la Varşovia susţine, de asemenea, participarea criticului de film Călin Boto la întâlnirile „A Sunday in the Country“, organizate de Asociaţia Nowe Horyzonty şi Academia Europeană de Film, în colaborare cu KinoPolska, cu sprijinul Institutului polonez al Cinematografiei. Aceasta va fi cea de-a zecea prezenţă românească la acest eveniment, care se va desfăşura în perioada 19-23 iulie, cu participarea unor tineri critici de film din România, Republica Polonă, Olanda, Spania, Lituania, Estonia şi Suedia. Sub îndrumarea experţilor şi reprezentanţilor Academiei Europene de Film şi Asociaţiei Nowe Horyzonty, participanţii la modulul respectiv vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale şi specificul profesiei în diverse state.

Călin Boto este critic de film, curator, selecţioner, redactor şi cadru didactic universitar. Lucrează pentru Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) şi Woche der Kritik (Săptămâna Criticii din Berlin). Format în critică de film, scrie pentru publicaţii precum Filmexplorer (Elveţia), Kortfilm (Belgia), Films in Frame (România) şi predă Critică şi analiză de film la UNATC „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. Este membru al FIPRESCI şi alumn al atelierelor internaţionale Locarno Critics Academy, Sarajevo Talents şi Talent Press Warsaw. A participat în jurii festivaliere (Visions du Réel, CineFest Miskolc, Drama International Short Film Festiva) şi comitete de lectură (Queer Palm Lab). A curatoriat programe de film pentru Cinemateca Română, Trieste Film Festival, Sicilia Queer filmfest şi V-F-X Ljubljana, precum şi primele două ediţii ale retrospectivei Il Cinema Ritrovato on Tour la Bucureşti (2024 & 2025).

Programul proiecţiilor peliculelor româneşti din Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty“ de la Wrocław poate fi consultat aici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.