"Opera lui Mihai Eminescu, cel a cărui naştere a făcut din 15 ianuarie o zi astrală a culturii române, nu arăta la fel dacă, pe lângă geniul său nativ, autorul ei n-ar fi fost impregnat de cultura europeană. Poate că ar fi fost o operă la fel de valoroasă, dar ar fi sunat cu siguranţă semnificativ diferit. De la Robinson amintit în „Copii eram noi amândoi”, trecând prin „tata Darwin“ pomenit în graţioasa „Din Berlin la Potsdam”, până la Kant şi Schopenhauer, nu doar fundalul, ci însăşi fundamentele perspectivei eminesciene asupra lumii sunt europene" este mesajul Lilianei Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român de Ziua Culturii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ziua Culturii Naţionale, pe care o marcăm astăzi, este o sărbătoare încă tânără. Este, dacă am socotit corect, ceva mai puţin de un deceniu de când zilei de la jumătatea lunii ianuarie i-a fost conferit acest statut. Aş vrea să ţinem însă minte că 15 ianuarie este, de mai bine de un secol şi jumătate, o zi de naştere - ziua de naştere a unui poet fără de care limba în care vă vorbesc acum ar fi sunat probabil altfel. Nu mult diferit, dar aproape sigur altfel. Mă gândesc la acest lucru ca la un memento al forţei uriaşe pe care o pot avea poezia şi, în general, literatura", a afirmat Liliana Ţuroiu.

"Am încheiat Anul Centenar cu peste 1.500 de proiecte, concretizate în aproape 3.000 de evenimente, în cele 18 reprezentanţe în străinătate ale ICR, suntem în plin Sezon România-Franţa, pregătim prezenţa României ca ţară invitată la marele Festival EUROPALIA de la Bruxelles. Nu în ultimul rând, contribuim la programul cultural asociat Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene. Sunt lucuri ce merită reamintite, pentru că, anul 2019 este anul României în Europa", mai spune Liliana Ţuroiu.

La sediul ICR din Bucureşti, am ales să sărbatorim Ziua Culturii Naţionale, în 2019, prin expozitia "Pictori români în Franţa”, organizată în colaborare cu Asociaţia „Soleil de l’Est”, în prezenţa ES doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, a conducerii Institutului Cultural Român, a unora dintre artiştii expozanţi şi a altor distinşi invitaţi şi prieteni ai culturii române.

Expoziţia se înscrie în seria de evenimente derulată de ICR de Ziua Culturii Naţionale, în egală măsură o continuare firească a implicării instituţiei noastre în organizarea de evenimente culturale de referinţă în cadrul Sezonului România-Franţa. Este foarte important ca publicul român să ştie că lucrările acestor adevăraţi ambasadori ai picturii române au fost apreciate în egală măsură de publicul francez. Artişti pe care avem onoarea să îi găzduim la ICR, în expoziţia „Pictori români în Franţa”, sunt exponenţi ai unor valori culturale autentice. Aducem, cu acest prilej, un omagiu lui Dan Hatmanu şi Marian Condruz, plecaţi dintre noi în ultimele luni ale anului 2018.

În continuare, în 2019 ne aşteaptă provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat, şi EUROPALIA 2019, unde România este ţară invitată. Va fi, aşadar, un tur de forţă instituţională", a mai adăugat preşedintele ICR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.