Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a adus un omagiu actriţei Jeanne Moreau, care a murit luni la vârsta de 89 de ani, considerând că ”a întruchipat cinematografia”, fiind un spirit liber care ”s-a revoltat împotriva ordinii stabilite”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există personalităţi care, prin ele însele, par să îşi rezume propria artă. Jeanne Moreau a fost una dintre aceste personalităţi. Cu ea dispare o artistă care a întruchipat cinematografia în complexitatea, memoria şi exigenţa ei”, a declarat preşedintele într-un comunicat de presă. 

”Vom spune despre Jeanne Moreau că o parte din legenda cinematografiei se duce, ea care a ştiut să nu cadă pradă şabloanelor, însă toată munca ei a mers în direcţia în care să nu se coaguleze într-o mitologie şi să nu fie închisă într-un statut respectabil de «mare actriţă»”. 

Jeanne Moreau a jucat în peste 130 de filme, sub bagheta unora dintre cei mai mari regizori precum Orson Welles, Wim Wenders, Rainer Werner Fassbinder, François Truffaut  sau Elia Kazan, a murit la Paris, lăsând amprenta unei actriţe complexe şi a unei femei libere, potrivit AFP. 

Ea a fost angajată a Comediei Franceze încă de tânără şi a înregistrat mai multe albume muzicale, inclusiv cântecul cult "Le tourbillon" - din filmul lui François Truffaut "Jules et Jim", pe care l-a cântat alături de Vanessa Paradis la Cannes în 1995 -, a regizat două lungmetraje şi a lucrat în televiziune. 

Actriţa, care i-a fascinat pe Welles ("Une histoire immortelle"), Bunuel ("Journal d'une femme de chambre"), Antonioni ("La notte") sau Losey ("Eva"), a povestit că a învăţat să fie ”responsabilă de prea devreme”: "Când nu eşti încurajat de apropiaţi, eşti determinat, ai energie”. 

S-a născut pe 23 ianuarie 1928, la Paris, dintr-un tată patron de restaurant şi o mamă dansatoare. La 19 ani, după Conservator, îşi face debutul la Comedia Franceză, care a reprezentat pentru ea ”disciplină, exactitate”. 

Întâlnirea cu regizorul Louis Malle în ”Ascenseur pour l'échafaud" din 1957 a fost determinantă. Un an mai târziu, cu "Les Amants" a câştigat Leul de Aur la Veneţia fiind şi ”cadoul de despărţire”. "Am plecat întotdeuna prima, nu mi-a plăcut să fiu abandonată”, spunea ea. 

În 1962, odată cu interpretarea din "Jules et Jim" va începe colaborarea sa cu François Truffaut. "Mi-au fost atribuite multe aventuri amoroase cu regizori. Nu au fost 36. Cu François, nu s-a întâmplat, chiar din cauza dragostei lui pentru femei, nu am vrut să fiu una din multele lui cuceriri", povestea actriţa. 

Ea a primit în 1998, din mâinile actriţei Sharon Stone, un Oscar onorific pentru întreaga sa caieră şi, 10 ani mai târziu, un César de onoare.

În 1960, la Cannes a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul din ”Moderato cantabile”, pentru ca în 1964, Festivalul de la Karlovy Vary a recompensat-o pentru rolul din ”Le journal d'une femme de chambre”.

În 1967, a primit distincţia ”cea mai bună actriţă străină” la premiile BAFTA, pentru ”Viva Maria!”. British Academy of Film and Television Arts i-a acordat, în 1996, un premiu onorific.

British Film Institute a sărbătorit-o în 1990, iar zece ani mai târziu, la Berlinală, ea a primit Ursul de Aur onorific.

În 1997, a primit distincţia onorifică a Festivalului de Film de la San Sebastián, dar şi cea a galei European Film Awards. A fost distinsă cu trei trofee César, dintre care două onorifice.

Jeanne Moreau spunea despre ea însăşi "mitică şi frivolă". Îi plăcea să compare viaţa cu o grădină, "o grădină necultivată care ni se dă la naştere” şi pe care ”trebuie să o lăsăm frumoasă atunci când părăsim pământul”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.