Premiul Nobel pentru Chimie pe 2022 a fost atribuit cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea chimiei clicurilor şi chimiei bioortogonale”, a anunţat, miercuri, Academia Suedeză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

K. Barry Sharpless (Scripps Research, La Jolla) şi Morten Meldal (Universitatea din Copenhaga) au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru Chimie 2022 pentru că au adus chimia în era funcţionalismului şi au pus bazele chimiei clic. Ei împart premiul cu Carolyn Bertozzi (Unveristatea Standford), care a dus chimia clicului într-o nouă dimensiune şi a început să o folosească pentru a mapa celulele. Reacţiile ei bioortogonale contribuie acum la tratamente mai ţintite pentru cancer, printre multe alte aplicaţii.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea moleculelor.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Aceasta este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Între anii 1901 şi 2021 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Chimie. Şapte femei au fost laureate până anul acesta. Un singur om de ştiinţă, Frederick Sanger, a primit Nobelul pentru Chimie de două ori, în 1958 şi în 1980.

Şapte femei au fost recompensate cu Nobel pentru Chimie până acum. 

25 de premii pentru Chimie au fost împărţite de doi laureaţi. 

Recompensată şi cu Nobelul pentru Chimie, după ce a fost laureată a premiului Nobel pentru Fizică, Marie Curie a devenit prima persoană din lume care a primit două distincţii Nobel.

Cel mai tânăr laureat a avut vârsta de 35 de ani - Frédéric Joliot - care a primit distincţia în 1935, iar cel mai în vârstă, 97 de ani - John B. Goodenough - laureat în 2019.

Sezonul Nobel 2022 va continua joi, cu premiul pentru Literatură.

Laureatul premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri, iar cel al Premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 10 octombrie.

Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.