Premiul Goncourt 2022 a fost decernat scriitoarei Brigitte Giraud pentru "Vivre vite". Ea îi urmează lui Mohamed Mbougar Sarr, care a primit premiul în 2021 pentru "La Plus secrète mémoire des hommes".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Giraud este prima autoare care primeşte prestigiosul premiu literar francofon după Leïla Slimani în 2016 cu "Chanson douce", şi a 13-a femeie recompensată de la înfiinţarea Goncourt acum 120 de ani. 

"Vivre vite" (Flammarion), ce revine în spirala evenimentelor improbabile care au dus la moartea soţului ei într-un accident de motocicletă din 1999, i-a emoţionat foarte mult pe unii juraţi.

Cel mai prestigios dintre premiile literare franceze a fost acordat, potrivit tradiţiei, la ora prânzului la restaurantul Drouant din cartierul Operei din Paris. Patru autori au fost finalişti: Giuliano da Empoli cu "Le Mage du Kremlin", Brigitte Giraud cu "Vivre vite", Cloé Korman cu "Les presque Sœurs" şi Makenzy Orcel cu "Une somme humaine".

Premiul Goncourt, acordat de un juriu format din şapte bărbaţi şi trei femei, oferă o recompensă de 10 euro, dar garantează vânzări în sute de mii de exemplare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.