O scrisoare deschisă adresată de scriitori şi profesionişti din domeniul literaturii PEN America, prin care se solicită organizaţiei să adopte o poziţie mai fermă faţă de războiul dintre Israel şi Gaza, a ajuns la peste 500 de semnatari, printre care scriitorii Roxane Gay, Maaza Mengiste şi Nana Kwame Adjei-Brenyah, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea, datată 3 februarie, dar încă deschisă pentru semnături, critică PEN America că „tace” în legătură cu „jurnaliştii, scriitorii şi poeţii palestinieni ucişi de Israel” în afara „comunicatelor de presă de pe site-ul său”.

Patru zile mai târziu, la 7 februarie, PEN America a publicat un comunicat de presă în care se declara „angoasat de impactul direct al actualului conflict dintre Israel şi Hamas asupra scriitorilor, artiştilor şi culturii”.

„Sperăm că negocierile multinaţionale în curs de desfăşurare vor duce la o încetare a focului convenită de comun acord, punând capăt atacurilor aeriene mortale, şi că se poate ajunge la o rezoluţie care va salva vieţi în regiune, va păstra culturi bogate şi variate şi va deschide calea spre o pace durabilă care să permită libertatea şi creativitatea pentru toţi", a adăugat acesta. Cu toate acestea, mai mulţi autori au răspuns critic la declaraţie. „Nu "spera" la o încetare a focului, PEN America, solicită una aşa cum au făcut alte centre PEN", a scris romancierul Eman Quotah într-o postare pe X.

Scrisoarea din 3 februarie, semnată de scriitori precum Jamel Brinkley, Saeed Jones şi Laura van den Berg, a cerut PEN America „să se trezească din propria sa tăcere, călduţă, şi să ia o poziţie reală faţă de un genocid real”. Aceasta a adăugat că PEN America ar trebui „să găsească acelaşi zel şi pasiune” ca şi în cazul cărţilor interzise pentru a vorbi „despre fiinţele umane reale” din Palestina.

În scrisoare se spune că PEN America ar trebui „să se desfiinţeze” dacă „nu-şi poate îndeplini misiunea de a proteja, de a oferi o platformă şi de a amplifica acei scriitori care au fost marginalizaţi cel mai mult de forţe nefaste”. De asemenea, aceasta a criticat organizaţia pentru că a găzduit un eveniment la care a participat Mayim Bialik, care s-a opus apelurilor pentru ca Israelul să accepte o încetare a focului, şi a cerut ca PEN America să îi ceară scuze scriitoarei americane de origine palestiniană Randa Jarrar, care a fost scoasă de la eveniment pentru că a protestat. „În timp ce majoritatea protestatarilor au plecat după ce s-au exprimat, unul dintre ei a refuzat şi a fost îndepărtat de securitate. Regretăm că acest pas a trebuit să fie luat pentru ca evenimentul să aibă loc”, a scris PEN America într-un comunicat.

Scrisoarea deschisă a coincis cu #BooksforGaza, o strângere de fonduri cu cărţi semnate, donate de autori precum Salman Rushdie, Sally Rooney, Ali Smith şi Kamila Shamsie. Licitaţia, care se încheie luni seară, a strâns peste 55.000 de lire sterline pentru The Ghassan Abu Sittah Children's Fund, o organizaţie care ajută la transportarea copiilor răniţi din Gaza în Liban pentru tratament şi îngrijire medicală şi socială.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.