Povestea corespondentului Radio România Corina Negrea la Galele de decernare a Premiilor Nobel de la Stockholm şi Oslo va fi spusă, sâmbătă, la ora 17.00, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corina Negrea, jurnalistă de ştiinţă, producător şi realizator de emisiuni de ştiinţă la Radio România Cultural, va povesti cum arată Săptămâna Nobel din perspectiva jurnalistului acreditat la evenimentele Nobel.

În cei 20 de ani, Corina Negrea a realizat un număr de peste 60 de interviuri-document cu laureaţi ai premiilor Nobel, a înregistrat numeroase ediţii speciale ale emisiunii Planeta Radio din Stockholm şi Oslo şi a făcut transmisii în

direct pe toată durata "Săptămânii Nobel", o săptămână întreagă de conferinţe de presă, conferinţe publice, întâlniri cu studenţi şi elevi. Punctul culminant al întregii perioade este ziua de 10 decembrie, când au loc ceremoniile de decernare a premiilor pentru ştiinţe şi literatură la Stockholm, respectiv a premiului pentru pace la Oslo.

Pe 9 martie, jurnalista va depăna amintiri, spunându-şi propria poveste: "Povestea mea nu începe cu "A fost odată", aşa cum încep toate poveştile, ci cu "De ce nu?". Era anul 1998 şi tocmai se încheiase "sezonul anunţurilor" premiilor Nobel ale acelui an. Urmau ceremoniile de decernare, în luna decembrie. Şi mi-am spus atunci: "De ce n-am fi şi noi acolo, "la faţa locului"?". "La faţa locului" era Stockholm, acolo unde, în fiecare 10 decembrie, are loc ceremonia decernării premiilor Nobel pentru ştiinţe - medicină sau fiziologie, chimie, fizică şi economie (numele oficial: Premiul Băncii Centrale a Suediei în Ştiinţe economice în Memoria lui Alfred Nobel, înfiinţat de Banca Centrală în anul 1968 şi acordat pentru prima oară în 1969)- dar şi cel pentru literatură. În 7 decembrie 1998, la capătul a aproape două luni de demersuri - viză, delegaţie, acreditări - aterizam la Stockholm. Începeau cei 20 de ani de prezenţă a mea, pe post de corespondent al postului public de radio, la ceea ce la Stockholm, oficial, se numeşte Săptămâna Nobel. Şi despre care voi vorbi la conferinţa din 9 martie a.c.". 

Participarea la conferinţă este gratuită iar înscrierile se pot face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari/ sau la telefon 021.305.60.31.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.