Un portret al reginei spaniole Isabel de Borbón, realizat de Diego Velázquez, care se aştepta să doboare recordurile anterioare ale artistului, a fost retras discret de la licitaţie de Sotheby's din New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul de curte, care a fost deţinut de un trust privat de familie din SUA din 1978, a fost retras din cauza unor "discuţii în curs de desfăşurare" din partea vânzătorilor. Tabloul nu a apărut în catalogul digital de vânzări al casei de licitaţii, publicat la 21 decembrie. 

Există speculaţii că un muzeu american ar fi făcut o ofertă, însă Sotheby's a refuzat să comenteze, a relatat vineri The Art Newspaper. Tabloul din anii 1620 a fost garantat de casa de licitaţii la 35 de milioane de dolari în viitoarea sa vânzare dedicată vechilor maeştri din 1 februarie.

Portretul lui Isabel de Borbon ar putea fi legat de o faimoasă pictură de Velázquez a soţului ei, Filip al IV-lea, păstrată la Muzeul Prado din Madrid. Pictura a fost luată din colecţia regală spaniolă din Madrid în timpul invaziei lui Napoleon din 1808 şi a apărut ulterior într-o colecţie nobiliară franceză în 1838. În cele din urmă a ajuns în mâinile bancherului şi colecţionarului britanic de cărţi Henry Huth. Rudele sale l-au păstrat până în 1950, când piesa a fost scoasă ultima dată la licitaţie.

Lucrările de înaltă calitate ale lui Velázquez se găsesc de obicei în colecţii regale sau de muzeu şi sunt rareori vândute în licitaţii publice. Preţul şi starea bună reflectă această singularitate. Dacă ar fi vândută, lucrarea ar fi mai mult decât dublă faţă de recordul actual al pictorului spaniol din secolul al XVII-lea, de 16,9 milioane de dolari, înregistrat în cadrul unei licitaţii.

Vânzătorii, a precizat casa de licitaţii într-o declaraţie, "au decis cu părere de rău o pauză temporară în procesul de vânzare, din cauza discuţiilor în curs de desfăşurare din partea lor". Cu toate acestea, şi "având în vedere entuziasmul cu care Velázquez a fost primit până acum", Sotheby's a precizat că ambele părţi "aşteaptă cu nerăbdare să ofere acest tablou excepţional spre vânzare în viitorul apropiat".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.