Preşedintele Klaus Iohannis îi va decora, marţi, la Palatul Cotroceni, pe poeta Nora Iuga şi pe actorul Ion Caramitru, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nora Iuga va primi Ordinul Naţional ”Pentru Merit”, în grad de Comandor, iar Ion Caramitru va primi Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler.

"Sunt două simboluri pentru lumea literară şi lumea teatrului şi, evident, un motiv în plus pentru a spune că pentru preşedintele României cultura reprezintă una dintre valorile de bază ale României", a afirmat Mădălina Dobrovolschi.

Ceremonia va avea loc la Palatul Cotroceni, la ora 16.00. Decretele au fost semnate pe 9 martie.

Nora Iuga va fi decorată de preşedintele Klaus Iohannis "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba promovării limbii şi culturii literare româneşti, pentru dăruirea şi talentul cu care s-a implicat în promovarea imaginii României în lume", a informat Preşedinţia.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat în jur de 20 de volume de versuri şi a tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller. 

În 2015 a fost decorată cu ordinul ”Crucea de Merit” în grad de cavaler, la recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck. ”Harald şi luna verde” a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun roman în cadrul Colocviului Naţional al Romanului Românesc de la Alba Iulia (ediţia 2015) şi nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea ”Proză” (ediţia 2015).

Ion Caramitru, director al TNB şi preşedinte al UNITER, a declarat pentru News.ro: ”Pe de o parte putem vorbi de o anume înălţime a vârstei, care contabilizează o existenţă, de regulă o asemenea recunoaştere presupune o analiză a celui care se va bucura de asemenea cinste, - pe de altă parte, eforturile mele şi ceea ce am reuşit până acum au făcut să se ajungă aici”.

El mărturiseşte că această recunoaşterea este ”un lucru care bucură şi întristează în acelaşi timp, pentru că vine la finalul vieţii, dar e de bine, nu de rău”, a glumit directorul Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti, care a adăugat: ”Sunt bucuros şi mulţumesc pentru că lucurile pe care le-am făcut au dus la această onoare”. 

Ion Caramitru a primit mai multe premii de interpretare: Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul ”Luchian”, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, 1984, Premiul Asociaţiei Cineaştilor, în 1980, Premiul revistei Cinema pentru interpretare, în 1976, şi Premii de interpretare în Teatrul Românesc: 1975, 1979, 1981, 1985. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.