Poeta Ana Blandiana, preşedinte de onoare a Târgului Gaudeamus Radio România 2022, a deschis miercuri a 29-a ediţie spunând că "lectura este o cale spre fericire" iar "întâlnirea dintre cititori şi scriitori este o mare bucurie".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Întotdeauna am crezut că lectura este o cale spre fericire şi am mers întotdeauna în şcoli pentru că am vrut să-i conving cât de mare fericire este să citeşti, să intri într-o lectură ca într-o apă adâncă pe marginea căreia îţi laşi viaţa ca pe o haină. Când am citit prima oară "Fraţii Karamazov", atunci când mă chema mama şi mă obliga să merg la masă, aveam sentimentul că ies dintr-o lumină puternică şi că realitatea este mai puţin reală decât viaţa din carte. Asta este fericirea, asta este bucuria. Să ne bucurăm!", a fost îndemnul Anei Blandiana la Romexpo, declarând deschisă ediţia a 29-a a Târgului.

"Cred că de prima oară când am fost la un târg Gaudeamus, atunci când erau doar câteva mese cu cărţi în foaierul Sălii de concerte Radio, mi-a trecut prin minte ce ideea minunată au avut cei de la Radio să pornească un târg de carte pentru simplul motiv că acestea sunt făcute de editori, de asociaţii de editori care au interesul să-şi vândă cărţile. Ei bine, Radioul nu are niciun interes de acest fel. Este, în acest sens, cel mai sufletist târg, dacă se poate spune aşa. Este un târg care nu are interese materiale, Radioul este o mare instituţie de cultură şi că la baza culturii stă lectura, deci are interesul ca să se citească cărţile", a spus preşedintele de onoare al Târgului.

"Pentru mine, ca scriitor, târgurile de carte sunt un loc geometric în care se întâlneşte spaima sau chiar disperarea scriitorului care se uită în jur, am trăit asta la Frankfurt, care este cel mai mare şi mai monstruos dintre târgurile de carte, Doamne, dacă există atâtea cărţi, eu de ce trebuie să-mi mai dau viaţa scriind încă una. La ce foloseşte asta? (...) Această întâlnire între scriitor şi cititor reuşeşte să reducă între ele cele două disperări. Întâlnirea dintre cititori şi scriitori care se produce la târgul de carte este ca un adevărat şoc, ca momentul suprem al dragostei, este momentul în care se descoperă unii pe alţii", a explicat Blandiana. 

Ca autoare al lui "Arpagic", la o întâlnire cu elevii într-o şcoală, un copil i-a spus că "nu e adevărat că este poetă", pentru că "poeţii sunt morţi". "La târguri, se descoperă că poeţii nu sunt morţi, că există şi scriitori în viaţă, iar a-i întâlni este o mare bucurie", poate fi "o întâlnire existenţială". 

"Sper să se refacă îngrămădeala care era înainte de pandemie", a fost mesajul scriitoarei Ana Blandiana. 

"Rolul cititului într-o asemenea perioadă, după restricţii de ordin pragmatic, pecuniar, rolul cărţii creşte, şi, probabil, cei care o fac, o fac şi cu un scop paliativ. Acum, oamenii îşi alină durerea şi prin carte. Arta, cultura în formă scrisă sau altcumva, cred că are un rol cu atât mai important", a spus Răzvan Iona Dincă, director general al Radio România, care a prezentat Corul de Copii al Societăţii Române de Radiodifuziune ce a deschis evenimentul cu colinde.

Ministerul Culturii a fost reprezentat la eveniment de directorul Direcţiei Cultură scrisă şi creaţie contemporană, Ioan Matei. "Ministerul Culturii sprijină administrativ Gaudeamus-ul şi alte târguri din ţară şi cred că de la an la an prezenţa noastră va fi mai consistentă". 

Circa 200 de participanţi vor oferi publicului o gamă extrem de variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor şi domeniilor de interes, muzică şi jocuri educative. Alături de nume consacrate de zeci de ani în peisajul editorial românesc, se vor regăsi numeroşi participanţi în premieră la acest eveniment, atât edituri care şi-au câştigat deja o binemeritată notorietate, cât şi proiecte noi, la început de drum.

Toate standurile găzduite de Pavilionul B2 Romexpo se vor regăsi în format virtual pe website-ul gaudeamus.ro.

Peste 600 de evenimente editoriale, care se vor desfăşura deopotrivă în cele şase spaţii dedicate amenajate în incintă şi la standurile participanţilor au fost deja programate. 

Cea de-a 29-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România va avea loc în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo în perioada 7-11 decembrie. Târgul va fi deschis zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar intrarea va fi gratuită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.