"Poema Română Op.1", de George Enescu, a încheiat sâmbătă prima seară a Concursului Internaţional "George Enescu", interpretarea Orchestrei Filarmonicii Române, dirijată de Gabriel Bebeşelea, fiind ovaţionată în picioare de public minute în şir în Sala Mare a Ateneului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea lui Enescu a fost interpretată în primă audiţie la Paris, în 1898. Compozitorul avea atunci 17 ani, iar lucrarea purta menţiunea "Opus 1". "Poema Română" (compusă de Enescu în anul 1897, când marele muzician avea doar 16 ani) s-a bucurat de succes în capitala Franţei, iar apoi a fost interpretată de multe ori în România, devenind o piesă-etalon, mai ales datorită includerii la final, într-o formă inspirat orchestrată, a Imnului Regal. Din 1947 până în anul 1990, "Poema Română" nu s-a putut cânta. În anul 1990, lucrarea a fost inclusă într-un concert, la Ateneul Român, de către maestrul Horia Andreescu. Radioului şi televiziunii naţionale nu li s-a permis de autorităţi să înregistreze concertul. Lucrarea este dedicată de compozitor reginei Elisabeta a României. 

Sâmbătă, "Triplul concert", de Paul Constantinescu, singurul triplu concert din literatura muzicală românească, a deschis Concursul Internaţional "George Enescu" (1-23 septembrie), sub bagheta drijorului Gabriel Bebeşelea. Interpreţii, violonistul Ştefan Tarara, violoncelista Eun-Sun Hong şi pianistul Josu de Solaunvor, câştigătorii ediţiei precedente, au fost primiţi cu flori şi aplauze de public. 

În prima parte a serii, a fost interpretată în primă audiţie românească lucrarea câştigătorului de la Secţiunea Compoziţie a ediţiei 2016 a Concursului. Este vorba despre compozitorul de origine chineză TianTian. 

Între 1 şi 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni ai lumii, din 39 de ţări, urcă pe scena Ateneului Român din Bucureşti ca să câştige trofeul Concursului Internaţional „George Enescu” 2018 şi să se lanseze în lumea muzicii clasice internaţionale.

Duminică, tineri muzicieni evoluează în Etapa I a Concursului "Enescu" 2018 - secţiunea Violoncel, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ordinea intrării în concurs a fost stabilită prin tragere la sorţi.

Concursul International George Enescu 2018 se desfăşoară în trei etape şi în Gale Finale cu Orchestră.

Etapa I şi Etapa a II-a au intrare liberă pentru public. Etapa I are loc la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi este eliminatorie. Începând din Etapa a II-a, concurenţii evoluează pe scena Ateneului Român şi susţin recitaluri cu lucrările alese din programul Concursului în faţa juriului şi a publicului;

Semifinalele sunt ultima etapă din drumul tinerilor muzicieni spre galele finale şi pentru obţinerea unui trofeu în cadrul Concursului Internaţional "George Enescu". Semifinalele se desfăşoară la Ateneul Român, sub formă de recitaluri şi includ evoluţiile celor mai buni concurenţi selectaţi de juriu din întreaga competiţie. Recitalurile tinerilor muzicieni includ în această etapă şi interpretarea obligatorie a unei lucrări de George Enescu. La finalul fiecărei secţiuni, sunt selectaţi cei trei concurenţi care îşi vor disputa locurile I, II şi IIIpentru fiecare dintre cele trei secţiuni din Concurs;

Galele finale cu Orchestră au loc în cadrul a trei seri - pe 11, 17 şi 23 septembrie. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu se vor afla trei dirijori de renume internaţional.

Trofeele Concursului Internaţional
Trofeele Concursului Internaţional "George Enescu" 2018

Pentru ediţia 2018, trofeele Concursului Internaţional "George Enescu" sunt realizate de reputatul artist ceramist - Daniela Făiniş.

Recitalurile şi concertele din cadrul Concursului Internaţional George Enescu 2018 vor fi transmise live de TVR, Radio România Muzical şi online, pe site-ul Concursului şi Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.