Licitaţia de Artă Istorică, care cuprinde şi o selecţie de numismatică şi piese din categoria „Militaria”, va avea loc în data de 26 martie. Aceasta propune în expoziţia deschisă publicului larg la Palatul Cesianu-Racoviţă, cu intrare liberă, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00, întâlnirea cu adevărate obiecte ce aduc mărturii istorice importante, despre mai multe perioade: regalitate, războaie mondiale, Holocaust şi comunism.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La împlinirea a 200 de ani de la naşterea eroului transilvănean Avram Ianuc, Artmark prezintă una dintre ultimele imagini cunoscute ale liderului Revoluţiei române de la 1848-1849.

Avram Iancu şi-a petrecut ultimul deceniu de viaţă uitat de contemporani şi dezamăgit, în ciuda rolului important pe care l-a avut în istoria românilor. Imaginea a fost realizată atunci când acesta avea în jur de 40-41 de ani şi ni-l arată sărăcăcios îmbrăcat, neîngrijit, dar adoptând o atitudine demnă, cu mâna prinsă în haină şi cu privirea îndreptată direct, fără ezitare, către obiectivul aparatului de fotografiat.

De asemenea, se regăsesc în această licitaţie şi alte fotografii cu totul deosebite, aşa cum sunt şi cele două poze cu sculptorul Constantin Brâncuşi, imagini realizate în atelierul său din Paris.

Străluceşte şi fascinează, la propriu, o monedă de aur cu valoare 100 de lei, care a fost bătută pentru a marca zece ani de domnie ai regelui Carol al II-lea. Este vorba despre o piesă extrem de rară, al cărei preţ de pornire este aici de 12.000 de euro. În ce constă valoarea sa explică Viorel Petac, preşedinte al Societăţii Numismatice Române: „Este cu totul excepţională, pentru că are o mare valoare istorică şi patrimonială. A fost emisă în 1940, de Carol al II-lea. Este o piesă extrem de rară, pentru că aşa a vrut suveranul să fie - tirajul ei a fost de numai 300 de exemplare. A fost oferită doar celor din imediata apropiere a regelui, nu se găsea pe piaţă. Sunt foarte puţine exemplare în lume”.

Tot la capitolul „Monede”, remarcăm mai multe drahme, precum moneda tip Gemenii, cu cele două feţe ale Dunării, prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, realizată din argint şi care provine din Histria (255-240 î.e.n.), moneda Herakles, bătută de colonia Callatis, staterul de aur bătut la Tomis, dar şi alte două drahme dacice.

La capitolul „Militaria” se remarcă mai multe arme cu valoare muzeală: o spadă de ceremonie cu teacă, a unui ofiţer de poliţie din perioada domniei Regelui Carol I, decorată cu stema Regatului României, un stilet Hitlerjugend (Tineretul Hitlerist), din Germania Nazistă, cca. 1935 (cu teacă), mai multe săbii Katana - între care şi un Wakizashi, de Takada, din epoca Edo (cca. 1600-1868), certificată NBTHK.

Licitaţia prezintă şi o mică selecţie de splendide decoraţii din argint din perioada regală, între care câteva exemplare rare, precum Ordinul Mihai Viteazul şi Ordinul Coroana României, dar şi Crucea Regina Elisabeta pentru doamne şi Crucea Regina Maria.

În acelaşi eveniment am inclus şi o colecţie mică de carte veche, rară şi importantă pentru sufletul şi identitatea românească. Am adus la Palat două cărţi din vremea lui Constantin Brâncoveanu (domn al Ţării Româneşti între anii 1688 şi 1714), „Calea Domnului” de la 1699 şi „Octoihul lui Mihai Cantacuzino” de la 1706 (cu însemnarea sa olografă şi un sigiliul inelar, piesă rară), precum şi „Evanghelia Învăţatoare” din vremea lui Mavrocordat, care este prima cazanie românească tiparită la Bucureşti şi, bineînţeles, „Istoria Imperiului Otoman” a lui Dimitrie Cantemir (1745).

Între cele 245 de loturi din licitaţia menţionată se găsesc şi o tabacheră ce a aparţinut regelui Ferdinand, precum şi gravuri rarisime, aşa cum este portretul lui Matei Corvin, realizat la 1780.

În cadrul expoziţiei dedicate muzelor pictorilor români, intitulată „MuzeleLOR”, care rămâne deschisă până în data de 10 martie. Pot fi astfel admirate portretele soţiilor sau partenerelor de viaţă pe care le-au avut Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Sabin Bălaşa. Evenimentele din această perioadă oferă publicului posibilitatea de a câştiga premii deosebite, între care şi un scuter Vespa Primavera, transmit organizatorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.