Pierre Bergé, partener de viaţă al designerului Yves Saint Laurent, om de afaceri, filantrop şi militant al drepturilor persoanelor gay, a murit vineri la vârsta de 86 de ani, fiind considerată o dispariţie care a suscitat numeroase reacţii în lumea politică şi culturală, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a murit cu câteva săptămâni înaintea inaugurării a două muzee dedicate marelui creator de modă. 

Cofondator şi administrator timp de 40 de ani a casei de modă Yves Saint Laurent, preşedinte al consiliului de supraveghere al grupului de presă Le Monde, fost preşedinte al Operei din Paris şi pasionat de teatru şi susţinător al fostului preşedinte socialist François Mitterrand, Pierre Bergé a murit în urma unei miopatii. 

"O parte din memoria noastră literară şi artistică dispare odată cu Pierre Bergé. El a fost pentru mulţi dintre noi un trecător fără egal", a transmis preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, într-un comunicat. 

Françoise Nyssen, actualul ministru al Culturii din Franţa, l-a caracterizat pe Bergé: "un om angajat care şi-a pus viaţa în slujba culturii şi care a îmbogăţit-o cu pasiune, îndrăzneală, generozitate". 

"Fabulos filantrop, estet insaţiabil, genial antreprenor, om de cultură, Pierre Bergé a fost toate aceste lucruri în acelaşi timp, şi mai mult, el a întruchipat un umanist care plasa destinul oamenilor deasupra tuturor valorilor", a rezumat fostul ministru al Culturii, Jack Lang. 

Pierre Bergé s-a căsătorit în martie cu peisagistul american Madison Cox, în vârstă de 58 de ani, vicereşedinte al Fundaţiei Bergé-Saint Laurent. El a murit cu câteva săptămâni înainte de inaugurarea a două muzee consacrate fostului său partener Yves Saint Laurent, unul la Paris şi altul în Marrakech, Maroc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.