Pictorul şi sculptorul argentinian Antonio Segui, figură majoră a scenei artistice latino-americane, a murit, sâmbătă, la Buenos Aires, la vârsta de 88 de ani, au indicat mai multe surse apropiate, numeroşi artişti, muzee şi personalităţi aducându-i omagii, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creator al emblematicilor omuleţi cu pălărie care populează operele sale satirice, Antonio Segui este autorul unei opere figurative prolifice de picturi, stampe, litografii şi gravuri care ilustrează o viziune ironică a societăţii, impregnată de nostalgie şi de poezie. 

Deşi a trăit în Franţa din anii 1960, artistul se afla în Argentina cu soţia sa, a confirmat pentru AFP o sursă din Ministerul Culturii. 

Antonio Segui a murit din cauza unei insuficienţe cardiace după o operaţie la şold, a anunţat cotidianul La Nacion, citând apropiaţia ai familiei. 

Născut la 11 ianuarie 1934, la Cordoba, la 700 de kilometri vest de Buenos Aires, Antonio Segui a organizat în jur de 200 de expoziţii personale de-a lungul carierei. 

În Franţa, el a fost promovat în 2018 în grad de ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi era membru al Academiei Europene a Ştiinţelor, Artelor şi Literelor. 

După ce a studiat pictura şi sculptura în Franţa şi în Spania din 1951, el a călătorit prin toată America Latină şi s-a instalat definitiv în Franţa în 1963. 

Centrul Pompidou i-a consacrat în 2005 prima retrospectivă, în Franţa, a operelor sale pe hârtie, punând "în lumină o operă în care umorul şi poezia sfidează toate stilurile prestabilite". 

Cu toate că locuia în Franţa, a revenit periodic în Argentina, în afară de perioada dictaturii (1976-1983), atunci când militarii au refuzat să-i reînnoiască paşaportul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.