Pictorul francez Pierre Soulages a murit, marţi seară, la vârsta de 102 ani, la spitalul din Nîmes, a anunţat AFP citându-l pe Alfred Pacquement, prieten de lungă durată al pictorului şi preşedintele muzeului care-i poartă numele la Rodez (Aveyron).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pierre Soulages, star mondial al picturii franceze, cunoscut pentru tablourile sale în nuanţe de negru infinit, a murit în noaptea de marţi spre miercuri. Decesul pictorului a fost cauzat de insuficienţă cardiacă, a indicat pentru AFP Mohamed Kaoud, majordom al familiei Soulages de 27 de ani. 

„Este o mare pierdere pentru lume şi artă şi pentru Franţa”, a reacţionat ministrul Culturii, Rima Abdul Malak.

Timp de mai mult de 75 de ani, el şi-a trasat neobosit drumul, atrăgând recunoaşterea instituţiilor culturale şi a pieţei de artă, ceea ce l-a făcut unul dintre cei mai apreciaţi artişti francezi din timpul vieţii sale.

Una dintre pânzele sale din 1961, corespunzând perioadei sale roşii, a fost vândută pentru 20,2 milioane de dolari la New York, în noiembrie 2021. 

De asemenea, a fost reprezentat la târgul internaţional de artă contemporană Paris + Art Basel, săptămâna trecută, alături de un Picasso sau un Kandinsky, precum şi de scena mondială tânără emergentă.

Fascinat de preistorie încă de la o vârstă fragedă, a lucrat mult cu coaja de nuc înainte de a continua cu marile sale zone plate negre de vopsea în ulei, pe care le-a răzuit, zgâriat şi modelat aproape în grosimea vopselei, scoţând în evidenţă nuanţe de roşu, albastru şi transparente neaşteptate.

„Îmi place autoritatea negrului, gravitatea lui, evidenţa lui, radicalitatea lui (...) Negrul are posibilităţi nebănuite”, explica în decembrie 2019 artistul, unul dintre puţinii care a avut onoarea de a expune la Luvru în timpul vieţii. "Este o culoare foarte activă. Punem negru lângă o culoare închisă şi se luminează", a mărturisit el într-un interviu acordat AFP.

„Am ajuns dincolo de întuneric, într-un alt câmp mental”, a spus el. „Vasul cu care pictez este negru. Dar este lumina, difuzată de reflexii, cea care contează”. 

Stabilit la Sète, Soulages a încredinţat oraşului său natal o colecţie excepţională de 250 de opere şi 250 de documente, care au fost reunite în muzeul situat la Rodez.

                              

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.