Pianistul de origine turcă Fazik Say, prezent de două ori la Festivalul "Enescu", a fost achitat după aproape cinci ani de luptă în justiţie, el fiind acuzat de "denigrare a valorilor religioase" în urma mesajelor pe care le-a scris pe Twitter, anunţă The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fazil Say (46 de ani) a anunţat pe Instagram, miercuri, că a fost achitat. Mesajele sale din 2012 publicate pe internet conţin o glumă despre o cale mai scurtă către rugăciune, scriind şi despre o băutură alcoolică tradiţională, precum şi câteva versuri ale poetului persan Omar Khayyam.

Potrivit agenţiei de presă a statului turc Anadolu News Agency, care a scris despre el, Fariz Say a fost condamnat în 2013 pentru afirmaţiile sale la 10 luni de închisoare cu suspendare. 

Pianistul turc a făcut apel în instanţe şi a obţinut anularea sentinţei. Curtea Supremă a dat o decizie contrară anul trecut, invocând "libertatea de expresie", iar tribunalul de primă instanţă a reconfirmat nevinovăţia sa. 

Fazil Say a scris pe Instagram că dacă ar fi fost condamnat într-un astfel de caz, s-ar fi creat un precedent periculos. 

Fazil Say a fost prezent pentru prima oară la Bucureşti, în cadrul Festivalului "Enescu" în 2013, alături de Lucerne Symphony Orchestra, iar în 2015 a susţinut un recital. 

Potrivit site-ului festivalenescu.ro, din 1987, Fazıl Say şi-a perfecţionat măiestria ca pianist clasic alături de David Levine, întâi la Musikhochschule Robert Schumann din Düsseldorf, şi apoi la Berlin.

Fazıl Say a concertat în nenumărate ţări, pe toate cele cinci continente. Descris drept “genial” de cotidianul francez Le Figaro, pianistul interpretează des şi muzică de cameră. F. Say formează un duet fantastic cu violonista Patricia Kopatchinskaja, iar printre partenerii săi de seamă de pe scenă se numără violoncelista argentiniană Sol Gabetta, Cvartetul Borusan din Istanbul şi alţi solişti instrumentali din Turcia.

Între 2005 şi 2010, Say a lucrat în exclusivitate cu Dortmund Konzerthaus, iar în timpul stagiunii 2010-2011, a fost artist în rezidenţă la Berlin Konzerthaus, fiind şi cap de afiş al festivalului Schleswig-Holstein în vara lui 2011. Fazıl Say a concertat şi în Paris, Tokio, Merano, Hamburg şi Istanbul.

Înregistrările sale cu operele lui Bach, Mozart, Beethoven, Gershwin şi Stravinsky au fost extrem de lăudate de critici şi i-au adus mai multe premii. Din 2003, Fazıl Say înregistrează în exclusivitate cu casa de discuri Naive.

Pianistul locuieşte în Istanbul şi are o fiică, precizează festivalenescu.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.