Pianista Martha Argerich revine pe scena Festivalului Internaţional George Enescu 2017, după zece ani, şi va susţine un concert la Sala Palatului, alături de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Charles Dutoit, marţi, de la ora 20.00, într-un concert susţinut de CBRE, din programul serii făcând parte şi recitalurile de la Ateneul Român ale lui Ray Chen - vioară şi Julien Quentin - pian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pianista Martha Argerich va aduce publicului Concertul pentru pian şi orchestră în Sol major (1931), de Maurice Ravel, iar în deschiderea concertului, celebra orchestră va interpreta Rapsodia Română nr. 1 în La major op. 11 nr. 1 (1903), de George Enescu. Pentru a doua parte a serii, în program sunt: Debussy - "Marea”. Trei schiţe simfonice: Din zori până la amiază pe mare, Jocul valurilor, Dialogul vântului cu marea (1905) şi Ravel - "Bolero pentru orchestră" (1928).

"Festivalul Enescu este dovada vie că oamenii iubesc cultura, că le plac poveştile şi că se hrănesc din ele. Câtă vreme este o poveste la care oamenii vibrează,  atunci lumea se schimbă, pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, stradă cu stradă. Festivalul Enescu este un exemplu palpabil că lucrurile se pot face şi, mai ales, că se face cultură în Bucureşti. Festivalul este  despre Bucureşti, despre proiectele în care companii ca noi ar fi bine să se implice pentru că atunci când se dezvoltă nu doar economic, ci şi social şi cultural, oraşul devine şi mai atractiv. Devine un oraş în care lumea îşi doreşte să trăiască sau să lucreze şi nu vorbesc doar despre oameni din alte oraşe, ci din alte părţi ale lumii. În felul acesta oraşul creşte şi noi odată cu el", a declarat presei Răzvan Iorgu, CEO CBRE, Partener Silver al Festivalului Enescu.

De origine argentiniană, Martha Argerich este considerată la nivel internaţional una dintre cele mai importante pianiste ale secolului. A debutat la vârsta de doar opt ani, cu un concert de Mozart. În anul 1965, la doar 24 de ani, câştiga premiul I la Concursul Copin şi devenea, astfel, una dintre legendele pianiului în plan mondial. Martha Argerich a urcat pe toate marile scene ale lumii şi a interpretat sub bagheta unor dirijori de prim rang la nivel internaţional. În anul 2016, a sărbătorit împlinirea a 75 de ani sub bagheta lui Daniel Barenboim, la BBC Proms. Despre interpretare, The Guardian scria că a fost una “de neuitat”. “Felul în care Martha Argerich atinge pianul este la fel de uluitor, iar interpretarea sa la fel de precisă ca întotdeauna”, mai nota prestigiosul cotidian britanic.

Concertul susţinut de Martha Argerich alături de Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Charles Dutoit va fi transmis şi live pe www.festivalenescu.ro, TVR 3 şi Radio România Muzical.

În ţară, la Sibiu, pianista Victoria Vassilenko, câştigătoarea a Consursului Internaţional "George Enescu" 2016 va prezenta, de la ora 19.00, un program cu lucrări de Debussy -  Suita "Pour le piano”, Prokofiev - Sonata a VI-a pentru pian în La major op. 82, Ceaikovski - "Dumka” în do minor op. 5, Musorgski - "Tablouri dintr-o expoziţie”. 

Expoziţii, instalaţii şi proiecte permanente

2.09 - 24.09: „Orchestra de Sticlă” – Instalaţie interactivă, creată de artista Iulia Năstase, special pentru Festivalul Enescu 2017. O orchestră formată din 30 de instrumente din sticlă, în mărime manuală, pe care vizitatorii o pot „dirija” cu ajutorul unei instalaţii multimedia. Accesul este liber. Spaţiu: Parcul din faţa Ateneului Român, până pe 13 septembrie, ulterior, în faţa Sălii Palatului.

2.09 - 24.09: Expoziţia digitală „Enescu 360”, care permite vizitatorilor să călătorească pe urmele compozitorului George Enescu, experimentând un tur complet al caselor memoriale George Enescu de la Liveni, Dorohoi şi Sinaia, cu ajutorul realităţii virtuale. Spaţiu: Muzeul Naţional „George Enescu”.

2.09 - 24.09: Tururile „George Enescu”, organizate de Asociaţia Cultour, vor avea loc în fiecare weekend (2-3 Septembrie; 9-10 Septembrie; 16-17 Septembrie; 23-24 Septembrie), pentru pietoni şi pentru biciclişti, în română şi în engleză. Detalii pentru înscriere pe asociatia-cultour.ro.

2.09 - 24.09: Strada Constantin Esarcu nr. 1 - Artă şi Societate – proiecţii de filme documentare scurte, imagini inedite şi fotografii necunoscute publicului din România despre George Enescu; transmisii live de interviuri cu personalităţi care l-au cunoscut pe George Enescu; expoziţii de artă contemporană, evenimente în parteneriat cu Fundaţia Maeght (Franţa), transmisii multimedia. Printre expozanţi: Iioana Doubleeye (pictură); Sorin Maxim (sculptură); RAID (street artist, urmează să expună la Muzeul Guggenheim din Bilbao); Alexandru Potecă (sculptură). De la începutul Festivalului Internaţional George Enescu şi până la încheierea lui, pe strada Constantin Esarcu, la nr. 1, publicul poate degusta de asemenea îmbietorul vin Rotenberg, cu tradiţie şi delicatese franţuzeşti – Bucate pe Roate şi Opus. Spaţiu: Strada Constantin Esarcu, nr. 1. Galeria Rotenberg Uzunov.

2.09 - 24.09: Ateliere Deschise Din Coloniile De Artişti şi Ateliere Individuale. Acestea vor putea fi vizitate la fiecare final de săptămână (02-03 septembrie / 09-10 septembrie / 16-17 septembrie / 23-24 septembrie), între orele 12.00-20.00, la iniţiativa Asociaţiei Făuritorii.

5.09 - 30.09: Galeria Galateca găzduieşte expoziţia „Playing B-OSA”, în scenografia arhitectului Octavian Neculai, implicând peste 10 artişti şi arhitecţi. Expoziţia Playing B-OSA este punctul fix, central, al manifestarii Arta la intrare ce se va desfăşura în aceeaşi perioadă, în zone diverse ale capitalei şi punctul de start al Festivalului B-OSA, Bucharest Open Street Art 2018.

8.09 - 24.09: Expoziţia „Imaginary – prin ochii matematicii” dezvăluie vizitatorilor legătura fascinantă dintre muzică şi matematică, cu exponate bi şi tri-dimensionale şi interactive. Accesul este liber. Spaţiu: Foaierul Sălii Radio, Bucureşti. Program de vizitare: între orele 10.00-18.00

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.