Pianista Ana Silvestru a susţinut, miercuri, la Zurich un concert dedicat copiilor români rămaşi orfani în urma Revoluţiei din 1989. Acompaniată de soprana Christina Daletska, artista a interpretat un celebru cântec de leagăn compus de Modest Mussorgski, „Yeryomushka'a Lullaby”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul face parte dintr-o serie de concerte online, în vreme de pandemie, susţinute de artişti care performează în capitala Elveţiei, precum pianista Ana Silvestru, violonistul Cosmin Bănică - concertmaistru la Tonhalle Zurich, baritonul Niklaus Kost şi sopranele Christina Daletska şi Dana Grigorcea Monioudis.

„Acum 31 de ani, copii şi părinţi au fost împuşcaţi şi striviţi de roţile tancurilor pentru ca noi să trăim din plin libertatea şi viaţa cu tot ce ne oferă ea, să ne bucurăm de succes, de prieteni şi de frumos. Cu gândul la ei am creat şi interpretat cu emoţie acest moment special. Îi mulţumesc Christinei Daletska pentru acest moment extraordinar”, a declarat pianista Ana Silvestru.

Seria de concerte online oferite de Ana Silvestru a debutat în luna iunie, când Institutul Maghiar a invitat-o să susţină un concert online în cadrul „Stagiunii de Marţi seara”. Piano Concert No. 3 de Béla Bartók susţinut atunci a inclus atât partitura de solist, cât şi cea de orchestră.

Din dorinţa artistei de a crea şi oferi publicului artă şi emoţie într-o perioadă incertă, de a rămâne conectată cu publicul, prietenii şi familia, cu care nu s-a întâlnit deloc de la începutul pandemiei, Ana Silvestru a continuat seria reprezentaţiilor, iar începând cu luna noiembrie, a înregistrat o serie de concerte împreună cu violonistul Cosmin Bănică, concertmaistrul orchestrei Tonhalle Zurich şi fost concertmaistru al Filarmonicii din Bucureşti, laureat al Concursului George Enescu, tenorul Niklaus Kost sau cu violonistul Ştefan Tarara, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai tinerei generaţii din România, câştigător al Concursului George Enescu în 2014.

Pe 7 decembrie, împreună cu baritonul Niklaus Kost, Ana Silvestru a interpretat ciclul „Fără soare” de Modest Musorgski.

Concertele susţinute de Ana Silvestru împreună cu violonistul Cosmin Bănică („Concertant” de George Enescu, „Sonata” de Cesar Franck şi „Tambourin Chinois” de Fritz Kreisler) au fost dedicate Asociaţiei pentru Democraţie şi Justiţie, promotor al educaţiei juridice în România.

„Admirăm munca extraordinară pe care Asociaţia Vă Vedem Just o face în şcoli şi ne bucurăm dacă acest concert le poate face munca mai uşoară. Invităm publicul să doneze pentru cauzele susţinute de asociaţie”, a adăugat Ana Silvestru.

Conturile Asociaţiei „Voci pentru Democraţie şi Justiţie” în care se pot face donaţii sunt: RO34INGB0000999905740856 – RON; RO66INGB0000999905740862 – EUR; RO71INGB0000999905740869 – USD. BIC: INGB; SWIFT: INGBROBU

Ana Silvestru locuieşte la Zurich. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, şi-a continuat studiile de master la clasa reputatului maestru Konstantin Şerbakov, la Universitatea de Arte din Zurich, primind prestigioasa diplomă de solist concertist, cu cele mai înalte distincţii. A susţinut recitaluri şi concerte în peste 12 ţări de pe patru continente şi promovează muzica românească în străinătate – cu accent pe cea a lui Dinu Lipatti.

Despre Ana Silvestru, pianistul Konstantin Şerbakov, cu care a studiat pentru masterat la Universitatea de Arte din Zurich, spunea că este „extrem de talentată”, iar celebrul pianist rus Dmitri Bashkirov preciza că este „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid si un repertoriu vast…”.

Singura apariţie din anul acesta a Anei Silvestru pe o scenă din România a avut loc în luna ianuarie, cu ocazie Galei de balet „Carmen Sylva”, la care au participat unii dintre cei mai buni balerini din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.