Peste 30 de lucrări de gravură realizate de 11 artişti americani contemporani vor fi expuse la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, vernisajul urmând aă aibă loc joi, de la ora 17.00, la sediul instituţiei muzeale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia ”O selecţie de gravori americani contemporani”, realizată de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Blue Hill Art & Cultural Center, va cuprinde 34 de lucrări de gravură a 11 artişti americani: James Reed, Alexandra Eckhardt, Joel Beckwith, Ann Chernow, Andre Junget, Ben Ferguson, Dale Bradley, Joanna Dickey, Lyell Castonguay, Nomi Silverman, Andrew Murdoch.

Expoziţia, ai cărei curatori sunt Silvia Suciu şi Barbara Sussman, va fi deschisă până pe 3 septembrie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, informează instituţia muzeală.

Tehnicile contemporane de gravură le oferă artiştilor numeroase posibilităţi de a folosi materialele şi procesele de gravură, de la cele tradiţionale şi până la gravura digitală şi la imaginile realizate pe computer. Lucrările artiştilor americani aduc în atenţia publicului diferite tehnici de gravură, precum xilogravura, litografia şi acvaforte.

Fiecare proces de gravură presupune un set de variabile şi probleme care trebuie rezolvate. Gravura este un procedeu prin care se creează multipli, iar artistul se exprimă prin intermediul materialului pe care urmează să realizeze lucrarea. În cazul litografiei, adâncimea imaginii merge dincolo de linia desenată. Când lucrează cu placa de metal, artistul trebuie să dea dovadă de o tehnică ireproşabilă pentru a realiza un print de calitate. Placa de lemn îi permite să experimenteze cu materia. 

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România şi printre puţinele din lume. Muzeul deţine o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar şi ţările Europei şi alte continente. Cea mai veche hartă din colecţie este o xilogravură din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei şi Poloniei. Nucleul central al colecţiei îl constituie donaţia familiei Adrian şi Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

Blue Hill Art & Cultural Center este un centru expoziţional situat în Rockland County, Pearl River, New York. Din 1984, când a fost înfiinţat, a găzduit expoziţii ale unor artişti americani şi internaţionali de renume, printre care se numără Henry Moore, Francisco Zúñiga, Henry Varnum Poor, Sidney Simon, Spencer Baird Nichols şi Hobart Nichols. Pe lângă expoziţii, Centrul oferă publicului posibilitatea să ia parte la conferinţe şi colocvii care aduc în discuţie diverse teme din domeniul cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.