Peste 200 de asociaţii şi artişti îi cer, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis să urgenteze implementarea unei scheme de ajutor de stat, precum şi a unui plan de redeschidere a sectorului cultural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, prin restricţionarea sau anularea a numeroase evenimente ori activităţi şi, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care îşi va reveni la normal, susţin semnatarii scrisorii remise News.ro. 

„Apelăm la dumneavoastră în calitate de preşedinte al tuturor românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum şi a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu. Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a ţării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiţiei operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaştere internaţională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcţi şi a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% şi 3% din PIB la economia ţării”, se arată în scrisoarea transmisă în numele întregului sector cultural.

Printre cei care o semnează se numără AROC - Asociaţia română a organizatorilor de concerte şi evenimente culturale, MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, ALIS - Asociaţia Lucrătorilor în Industria Spectacolelor, promoteri şi artişti precum Tudor Chirilă, Adrian Despot, Paul Ciuci şi Nicu Alifantis.

„Cele mai multe dintre măsurile luate de autorităţi nu dovedesc înţelegere cu privire la funcţionarea sectorului cultural”, mai spun ei, dând câteva exemple: prima ordonanţă militară din starea de urgenţă a interzis complet activităţile culturale şi evenimentele profesional educaţionale; majoritatea finanţărilor adresate domeniului cultural, locale sau naţionale, au fost suspendate; normele de organizare de evenimente au fost publicate târziu, fără nicio consultare în prealabil cu profesionişti din domeniu; până în prezent nu a fost adoptată o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural sau al evenimentelor educaţionale şi de networking, în schimb au fost publicate spre dezbatere publică patru scheme de ajutor, niciuna ţinând cont până la capăt cu adevărat de consultanţa oferită de profesioniştii din sector; în ciuda efortului mai multor operatori culturali şi din domeniul evenimentelor profesionale educaţionale, încă nu s-a pus bazele unui grup funcţional de lucru care să pregătească un plan de redeschidere a evenimentelor şi activităţilor culturale; în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu se regăseşte un pachet de măsuri concrete pentru cultură, în schimb se găsesc probleme sistemice pe care România le avea de dinainte de pandemie.

Aceste măsuri, „deopotrivă puţine, inadecvate şi întârziate, neînsoţite în prealabil de un plan de redresare”, nu vor face decât să şteargă tot progresul realizat de sectorul cultural privat în ultimii 10 ani, susţin ei.

„Noi, artiştii şi operatorii culturali, ne simţim îngrădiţi de la dreptul fundamental al muncii, fără a fi în vreun fel compensaţi pentru pierderile noastre”.

Sectorul cultural „nu îşi doreşte nici tratament preferenţial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităţilor de a proteja populaţia ţării de pandemie. Atât artiştii, cât şi operatorii culturali îşi doresc tratament egal şi şansa de a-şi proteja organizaţiile, proiectele şi iniţiativele de care România a beneficiat şi cu care s-a mândrit până în 2020”.

Semnatarii solicită: Luarea de măsuri economice conforme cu situaţia în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toţi artiştii şi operatorii culturali, adoptată în regim de urgenţă, care să prevadă despăgubire justă pentru toţi operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate şi forma de organizare juridică; Realizarea unui plan naţional de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiştilor, bazat pe predictibilitate, care să prevadă o schemă de redeschidere a activităţilor, şi pe baza căruia artiştii şi operatorii să-şi poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri şi asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-şi pot relua activitatea.

„Intervenţia dumneavoastră, domnule preşedinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat şi ar demonstra că Statul român preţuieşte cu adevărat sectorul cultural şi contribuţia sa în  societate. De asemenea, dacă se va trece la realizarea acţiunilor solicitate anterior, de aceste măsuri vor beneficia şi domenii conexe, cum ar fi domeniul Horeca sau domeniul turistic”, se mai arată în document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.