Peste 12.000 de persoane din ţară şi din străinătate au vizitat, în primele două luni de la vernisarea expoziţiei ”Victor Brauner: Invenţii şi magie”, prima retrospectivă dedicată artistului organizată în Europa de Est.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Consiliului Judetean Timiş, expoziţia a avut vernisajul în cadrul deschiderii programului cultural ”Timişoara 2023: Capitală Europeană a Culturii” şi mai poate fi vizitată până în 28 mai. 
 
”Succesul expoziţiei «Victor Brauner: Invenţii şi magie» ne confirmă importanţa investiţiilor în infrastructura culturală. În calitate de finanţator principal, Consiliului Judeţean Timiş a alocat pentru pregătirea expoziţiilor Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi (care se va deschide publicului pe 30 septembrie la Muzeul Naţional de Artă Timişoara) resurse semnificative pentru a aduce infrastructura muzeală la standarde internaţionale. Vom continua să fim alături de sectorul cultural pentru a ne îndeplini un obiectiv comun – acela de a face din Timişoara Capitala Artelor Vizuale din România”, a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
 
 
Aproximativ 100 de lucrări, picturi, desene, sculpturi, gravuri şi documente compun expoziţia retrospectivă dedicată artistului suprarealist român, originar din Piatra Neamţ. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecţiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles şi ale altor muzee din România sau din colecţii private şi din străinătate. 
 
”Probabil că nicio expoziţie din istoria muzeului nu a atras un număr atât de mare de vizitatori precum a făcut-o expoziţia «Victor Brauner: Invenţii şi magie» în doar două luni. O expoziţie de succes pentru MNArT reprezintă un raport favorabil între un conţinut curatorial de calitate şi o prezentare pe măsură, dar factorul cel mai important rămâne, desigur, publicul care alege să vină în muzeu şi să descopere expoziţiile pe care le propunem. Până acum, doar cu expoziţia Victor Brauner, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara a depăşit numărul total de vizitatori de anul trecut. Ne propunem ca acest tip de succes să rămână un jalon pe care să îl atingem constant pe viitor”, a arătat Filip Petcu, directorul Muzeului Naţional de Artă Timişoara.
 
În weekendul de deschidere al programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, respectiv în 17-19 februarie, accesul publicului a fost gratuit, iar cei care încă nu au ajuns la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara au posibilitatea să admire lucrările semnate de Victor Brauner până în 28 mai. Accesul pentru vizitarea expoziţiei se poate face de miercuri până duminică, preţul unui bilet fiind de 55 de lei. Conform programului de vară, Muzeul Naţional de Artă din Timişoara poate fi vizitat în intervalul orar 13.00-21.00. Accesul este gratuit pentru toate categoriile de public în fiecare a treia zi de miercuri a lunii. 
 
”Atunci când am pornit la drum cu ideea unei prime retrospective adevărate a lui Victor Brauner în ţara sa natală, ştiam că este un artist mult prea puţin cunoscut în România şi ne doream să contribuim la schimbarea acestei stări de fapt. La două luni de la vernisaj putem vorbi, iată, de peste 12.000 de vizitatori unici ai expoziţiei «Victor Brauner: Invenţii şi magie». Sunt statistici care ne bucură şi ne fac mai încrezători că efortul nostru comun, al co-organizatorilor, va produce acea transformare fundamentală la nivelul percepţiei asupra acestui mare artist suprarealist”, a spus Ovidiu Şandor, fondator şi preşedinte Fundaţia Art Encounters.
 
Cei care nu pot ajunge la Timişoara să admire expoziţia Victor Brauner sau vor să păstreze amintirea sa şi după încheierea acesteia pot achiziţiona catalogul lansat cu acest prilej în ediţie bilingvă (română şi engleză) coordonat de curatoarea expoziţiei, Camille Morando, care cuprinde texte semnate de nume marcante ale scenei culturale precum Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaş, Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner şi fotografii de arhivă cu artistul. Catalogul este disponibil în reţelele de librării Cărtureşti, Humanitas, Librarium, La Două Bufniţe şi Kyralina.
 
Expoziţia ”Victor Brauner: Invenţii şi magie” este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, co-organizat de Centre Pompidou Paris, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.