Metroul bucureştean va găzdui în perioada 1-30 noiembrie o expoziţie menită să atragă atenţia asupra personalităţilor marcante ale culturii rome. Expoziţia face parte din campania „Romi pentru România”, pe care Agenţia Naţionala pentru Romi, Centrul Naţional de Cultură a Romilor- Romano Kher şi Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” o derulează din luna aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

11 spoturi video despre fiecare personalitate vor rula pe ecranele din staţiile de metrou. Printre cele mai cunoscute nume: Anton Pann, Anca Parghel, Ion Voicu, Bănel Nicoliţă, Connect-R, Doiniţa Oancea etc.

„Personalităţile rome au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii şi societăţii româneşti, per ansamblu. Tot ce ne dorim este sa promovăm aceste personalităţi, pentru a fi cunoscute de întreaga societatea românească.”, declară Mihai Neacşu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher.

„Arta şi cultura contribuie la crearea unei societăţi empatice şi eliberate de stereotipuri. Invităm călătorii să ridice privirea spre ecrane şi să reflecte asupra numelor sonore care au adus o mare contribuţie la nivel cultural şi artistic”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

Proiectul cultural constă în expunerea până pe 30 noiembrie a unor materiale video dedicate personalităţilor rome din România, pe televizoarele din staţiile de metrou. Expoziţia video îşi propune să schimbe mentalităţi, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Personalităţile culturii rome

Printre personalităţile care sunt parte din expoziţie se numără Anca Parghel (1957-2008), cântăreaţă de jazz cu numeroase premii, care a performat alături de nume mari ale jazz-ului internaţionl: Johnny Răducanu, Claudio Roditi, Billy Hart, Larry Coryell şi Klaus Ignatzek. Dar şi Ion Voicu (1923-1997), violonist de renume, cu studii la Conservatorul "Tchaikovsky" din Moscova, şi Anton Pann (1790-1854), poet, publicist român, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist şi, nu în ultimul rând, compozitor al muzicii imnului naţional.

Lista personalităţilor continuă cu Bănel Nicoliţă (n. 1985), jucător de fotbal cunoscut pentru activitatea sa la FC Steaua Bucureşti, şi Barbu Lăutaru (1780-1858), muzician renumit care a înfiinţat un taraf în târgul Iaşilor. Barbu Lăutaru a fost imortalizat de pictorii Iosef Iser şi Carol Popp de Szathmary, în timp ce Vasile Alecsandri i-a dedicat o piesă de teatru.

Alături de aceştia se numără şi Ştefan Mihalache (n. 1982), cunoscut sub numele de Connect-R, unul dintre cei mai cunocuţi şi apreciaţi cântăreţi din România, precum şi Alina Şerban (n. 1987), actriţă şi regizoare premiată la nivel inernaţional, care a regizat piesa de teatru „Marea Ruşine”, inspirată din istoria celor cinci sute de ani de sclavie a romilor. Doiniţa Oancea (n. 1983), actriţă care a devenit celebră în urma interpretării personajului Minodora din „Inimă de Ţigan”, „Regina” şi „State de România”, a jucat şi ea în piesa „Marea Ruşine”.

De asemenea, Grigoraş Dinicu (1889-1949), violonist şi compozitor de renume (cunoscut pentru „Hora Staccato” şi „Hora mărţişorului”, care au intrat în partimoniul muzical mondial), Zita Moldovan, actriţă şi prezentatoare a emisiunii de televiziune „Din viaţa romilor”, care a lansat colecţii vestimentare inspirate din cultura şi tradiţia romilor, dar şi Marian Simion (n. 1975), fost pugilist recunosct internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.