Numeroşi artişti şi prieteni, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, i-au adus un omagiu, miercuri, lui Marin Moraru, la Teatrului Naţional Bucureşti, pe scena căruia actorul a debutat în 1971 şi a jucat peste trei decenii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între colegii de breaslă şi prietenii veniţi să îl petreacă pe ultimul drum pe actor s-au aflat Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Ion Caramitru, Florina Cercel, Marian Râlea, Florin Zamfirescu, Eugen Cristea, Teodora Vasilescu, Lamia Beligan, Margareta Pâslaru, Ivan Patzaichin, George Mihăiţă şi Gheorghe Visu.

Lucica Moraru, soţia actorului, a vegheat sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului depus în foaierul Teatrului Naţional, unde au fost aduse mai multe coroane de flori şi au fost aprinse candele.

Imagini din spectacolele în care a jucat Marin Moraru au rulat pe un ecran amplasat în foaier, iar printre instituţiile care au depus coroane de flori s-au numărat Uniunea Cineaştilor din România, Guvernul şi Primăria Municipiului Bucureşti.

”Nici acum, când îl văd nu vred că a plecat. Nu pot să cred, pentru că, în primul rând, a plecat prea devreme”, a spus actorul Florin Zamfirescu. ”Era un om discret, bolnav şi nu spunea, oricum, ne-a surprins prin dispariţie. Eu cred că i s-a şi scurtat viaţa. Nu face parte dintre oamenii care au plecat fericiţi, el doar a dăruit. Nu i s-a răspuns pe măsură. Nici ca pensie. E un om care a muncit până acum un an, dar parcă era învinovăţit că muncea. Aşa se poartă guvernanţii noştri cu noi”, a completat el.

Actorul, regizorul şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a ţinut un scurt discurs, după o slujbă oficiată de un sobor de trei preoţi.

”Asistăm la un moment trist al unui mare actor comic. Comedia şi tragedia sunt cele două măşti ale teatrului. Pentru unii este imposibil să treacă de la una la cealaltă. Sunt genii ale artei noastre care ştiu cum să o facă. Simt că pot să o facă cu talent şi dăruire. Acesta a fost Marin Moraru”, a spus Ion Caramitru, care a adăugat: ”Acum, echipa Take, Ianke şi Cadîr s-a refăcut”, refând referire la distribuţia ”de aur” a spectacolului - Gheorghe Dinică, Radu Beligan şi Marin Moraru.

Actorul Eugen Cristea îl numeşte pe Marin Moraru o ”călăuză” şi speră ca el să îl vegheze şi de sus, din cer.

”Dispare o lume, dispare un univers, o mare personalitate, dar dincolo de marea personalitate, dispare un om, scris cu majuscule. Un titan, un erou. Un exemplu demn de urmat. Eu am văzut întotdeauna în maestrul Marin Moraru un model. Mi-a fost şi sper să îmi fie în continuare de acolo, de sus, din cer, călăuză, în această meserie atât de grea şi atât de lipsită de satisfacţie, mai ales în aceşti ultimi, blestemaţi 27 de ani”, a afirmat Eugen Cristea.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe prin consilierul Sergiu Nistor, care a depus şi o coroană de flori la căpătâiul marelui actor.

”A plecat dintre noi un om dedicat pe deplin vocaţiei sale de actor, o prezenţă inconfundabilă pe scenă şi pe marile ecrane: Marin Moraru. El a câştigat admiraţia colegilor de breaslă şi a tinerilor pe care i-a îndrumat în profesia de actor. Şi-a încântat de fiecare dată publicul prin interpretări memorabile. Prin francheţea şi prin modestia sa, ca om şi actor, prin naturaleţea şi bucuria sa de a găsi în interpretările sale omul, Marin Moraru ne-a dăruit căldura şi speranţa libertăţii în anii grei ai cenzurii”, a fost mesajul de condioleanţe transmis de preşedinte.

În jurul orei 13.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Marin Moraru a părăsit Teatrul Naţional Bucureşti în aplauzele îndelungate ale celor veniţi să-şi ia rămas bun.

Actorul Marin Moraru va fi înmormântat, miercuri, la Cimitirul Bellu din Capitală.

Marin Moraru a murit, duminică după-amiază, la Spitalul Elias din Bucureşti, la vârsta de 79 de ani. 

Marin Moraru, actor de teatru şi film, a fermecat România prin umor şi discreţia din viaţa privată, a rămas pentru totdeauna în memoria colectivă a publicului graţie unor roluri de compoziţie magistral interpretate - a fost Corneliu în filmul “Operaţiunea monstrul”, majordomul Vasile în filmul “Actorul şi sălbaticii”, alături de Toma Caragiu, Toderaş în “Toamna bobocilor”, unde i-a dat replica Dragăi Olteanu Matei, comisarul Ghiţă Petrecu în “Un comisar acuză” şi a fost prezent în unele dintre cele mai de succes seriale de televiziune din ultimii ani, ”Inimă de ţigan”, “Regina” şi “Iubire şi onoare”.

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din spectacolul "O scrisoare pierdută”, după piesa omonimă scrisă de I.L.Caragiale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.