Volumul „Păturica roz. Întemniţat în China comunistă“, de Marius Balo, roman care pornește de la experiența întunecată a unui profesor român ajuns în China în urma unui şir de înşelăciuni cărora le-a căzut victimă în detenţie, timp de opt ani, a apărut la editura Litera.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Profesorul Marius Balo a stat opt ani în închisoare în China. Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală.

La revenirea în ţară, Marius Balo a povestit, la Prima News, calvarul prin care a trecut. A stat într-o cuşcă de 12 metri pătraţi în care se aflau 12 persoane şi în care nu exista nicio piesă de mobilier, fiind în schimb un televizor la care deţinuţii erau obligaţi să se uite timp de o oră în fiecare zi la propagandă. De asemenea, erau obligaţi să doarmă pe spate, având o lumină puternică în ochi.

Potrivit editurii, romanul este un emoţionant periplu autobiografic, cu accente lirice şi secvențe memorabile, care captivează şi impresionează profund, în egală măsură.

Cartea, cu autograf şi transport gratuit, este disponibilă pentru precomandă pe litera.ro. Din 15 noiembrie volumul poate fi achiziţionat şi în librăriile din ţară.

„Marius Balo avea 33 de ani și ținea un curs la Universitatea din Beijing, când viața lui s‐a întrerupt abrupt. A fost arestat și aruncat în închisoare. Nu știa pentru ce, nu știa pentru cât. Nimerise într‐un infern, victimă a unui sistem social în derivă. Tinerețea lui s‐a dus fără ca cineva să fie declarat responsabil pentru aceasta…“, din prefaţa volumului, semnată de Doina Ruşti.

„Povestea «Păturicii Roz», romanul în care vă spun povestea vieţii mele, vă invit să o citim împreună. Ea nu este cartea mea, este cartea Dumneavoastră. Grija, susţinerea şi afecţiunea pe care am primit-o din partea tuturor sunt cele trei degete în care am ţinut condeiul cu care am scris-o. Nu există cuvinte cu care aş putea vreodată să vă mulţumesc!“ – Marius Balo

Un profesor român este arestat în China. Are 33 de ani şi nu înţelege pentru ce e arestat. Aceasta este premisa romanului semnat de Marius Balo, scriere autobiografică, o mărturie despre libertate, dragoste şi speranţă, într-un univers kafkian. „Romanul de debut al lui Marius Balo, Păturica roz, aduce o poveste a pedepselor și a cruzimii, o mărturisire în registru realist, pe cât de aspră ca subiect, pe atât de profesionist scrisă, cu accente lirice și dramatism bine gestionat, cu secvențe memorabile și cu un autenticism care declanșează pe loc empatia lectorului de toate vârstele”, spune Doina Ruşti. 

„Marius Balo a fost victima unei escrocherii care l-a ţinut pe nedrept în închisoarea din Shanghai, timp de opt ani. Calvarul său a devenit o poveste de avertizare în legătură cu adevărata Chină, pe care toată lumea ar trebui s-o vadă aşa cum e” - Peter Humphrey

Marius Balo (n. 31.01.1981) este teolog, pasionat de limba şi literatura engleză. A făcut studii teologice la Cluj şi New York şi a fost profesor în China, unde, sub o acuzaţie pe care el o consideră falsă, a stat în detenţie. În închisoarea chineză a început să scrie proză, multe dintre paginile acelei perioade aflându-se la baza acestui roman, care constituie debutul său editorial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.