Patru romane de debut, publicate în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 octombrie 2022 în colecţia n’autor a editurii Nemira, coordonată de Eli Bădică, se află pe lista lungă de preselecţie pentru cea de-a 36-a ediţie a Festival du Premier Roman de Chambéry, care va avea loc în Franţa între 11 şi 14 mai 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Copiii Ecosistemului", de Ilinca Mănescu, "Micile plăceri ale morţii", de Goran Mrakić, "Stai jos sau cazi", de Bogdan Munteanu, şi "Viaţa ca o glumă proastă", de Liviu Ornea, sunt cele patru romane n’autor care se află în lectură pentru ediţia de anul viitor a Festivalului Primului Roman de la Chambéry.

Laureatul/a pentru cea de-a 36-a ediţie a Festival du Premier Roman de Chambéry va fi selectat/ă dintre cei cincisprezece autori aflaţi pe lista lungă de preselecţie care va fi anunţat/ă în martie 2023.

Din 1987, juriile festivalului selectează câte un debut din literaturile contemporane franceze, engleze, germane, italiene, spaniole şi române şi invită cei şase autori europeni să-şi cunoască cititorii şi publicul în Chambéry. Printre cei invitaţi de-a lungul timpului cu debuturile lor se numără Mathias Énard, David Foenkinos, Michel Houellebecq, Amélie Nothomb.

De curând, "Oameni mari", romanul de debut al Mariei Orban (n’autor, Nemira, 2020) a fost alegerea juriului pentru ediţia din 2022, iar autoarea laureată a fost prezentă anul acesta, între 20 şi 22 mai, la festival.

"Copiii Ecosistemului", de Ilinca Mănescu

Copywriter la Agenţia de Publicitate a Pluricelularei 451, misiunea Norei e să promoveze un implant cu gena luminiscenţei, creat de Ecosistemul Autonom, cu scop aparent estetic. Pe măsură ce noi informaţii despre implant şi efectele sale ies la iveală, pe fundalul divizării societăţii în luxili şi non-luxili, tânăra se confruntă cu întunericul din ea şi din jurul ei. Provocat de abuzurile din copilărie şi din relaţii - de iubire cu Ilora, de prietenie cu Kril ori Caramel şi de (pseudo-)suport cu nutriile - şi de traumele, suferinţele şi cruzimile din viaţa sa. Îşi va găsi Nora locul, libertatea, vocea într-o lume aflată în pragul unei noi ere?

"Micile plăceri ale morţii", de Goran Mrakić

Micile plăceri ale morţii, primul roman al lui Goran Mrakić, surprinde în ansamblul său spiritul, atmosfera şi mentalitatea unui sfârşit de epocă dintr-un sat bănăţean: Variaş. Prin nenumăratele poveşti acumulate în interiorul cărţii, prin anecdotele, snoavele, poantele şi istoriile personale ori cele din folclorul local, prin reflexivitate, diversitate, o doză de nostalgie şi una de empatie, scriitorul aduce la viaţă o lume (aproape) dispărută.

"Stai jos sau cazi", de Bogdan Munteanu

Nino-nino. Agitaţie. Timişoara. Sâmbătă. Un grup restrâns de oameni. Ciprian, un bărbat de 40 de ani, realizează brusc că nu se mai poate preface: trebuie să-şi accepte boala. Însă drumul până în acest moment, departe de un final, a fost sinuos. Iar protagonistul-narator ne întoarce în timp, ne poartă, criză cu criză, răzvrătire cu răzvrătire, poantă cu poantă, prin viaţa sa, pentru a ne arăta cum poate fi parcursă călătoria cu un diagnostic incurabil.
Stai jos sau cazi, o carte care se cere citită dintr-o răsuflare.

"Viaţa ca o glumă proastă", de Liviu Ornea

Din timpul serviciului militar obligatoriu şi până la retragerea voită din viaţa profesională şi socială, călcăm pe urmele lui Paul, protagonistul romanului de faţă, urme lăsate atât în propria geografie interioară, cât şi în cea a apropiaţilor - familie, prieteni, partenere - şi a colaboratorilor. Tragem cu urechea la conversaţiile sale sau ale celor din jurul lui, îl însoţim în călătorii, parcurgem jurnale şi e-mailuri, îi scotocim în gânduri vreme de mai bine de treizeci de ani. O reconstrucţie minuţioasă, în fond, a unei vieţi care are toate premisele pentru succes, dar care îl ratează conştient şi magistral.

Festival du Premier Roman de Chambéry aduce împreună scriitori francezi, englezi, germani, italieni, spanioli şi români. Evenimentul încurajează explorarea lumilor autorilor invitaţi prin spectacole, expoziţii, întâlniri, dezbateri.  Este un festival cu o mulţime de faţete, literar, dar mai ales artistic şi cultural: cuvintele se aud, se schimbă, se scriu, se dansează; poveştile prind viaţă prin experienţe inovatoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.