Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus despre Ion Caramitru, care a murit duminică, la vârsta de 79 de ani, că a fost un influent reprezentant al societăţii civile din România care a dovedit un rafinat simţ al autenticelor valori naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un mesaj de condoleanţe transmis luni, patriarhul a notat: „Am primit cu profundă întristare vestea trecerii din această viaţă a domnului Ion Caramitru, una dintre personalităţile artistice şi culturale mult implicate în viaţa civică din România după Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989. Numele său a fost şi va rămâne pentru totdeauna legat de Teatrul Naţional din Bucureşti, prestigioasă instituţie culturală pe care a slujit-o ca unul dintre cei mai mari actori români din ultimele decenii”.

El a remarcat şi sprijinul acordat de Caramitru, în calitate de ministru al Culturii (1996 - 2000), la consolidarea şi restaurarea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, precum şi a altor monumente istorice bisericeşti din România, „dovedind un rafinat simţ al autenticelor valori naţionale, precum şi simţul responsabilităţii faţă de patrimoniul spiritual al ţării”.

„Reprezentant de seamă al artei teatrale româneşti, om de cultură implicat în viaţa cetăţii, domnul Ion Caramitru va rămâne în memoria noastră ca unul dintre cei mai influenţi reprezentanţi ai societăţii civile din România. Adresăm sincere condoleanţe familiei îndoliate, colegilor şi tuturor celor îndureraţi. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a mai transmis patriarhul.

Ion Caramitru, cu însemnate roluri în teatru şi în film, deopotrivă regizor şi manager, a fost preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER), din 1990, şi director al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, din anul 2005.

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, dar şi Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, în 2017, şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, tot în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.