Programul Şcoala de Vară de la Braşov, în cadrul căruia sunt organizate cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru străini, a fost reluat după o pauză de trei ani, anunţă Institutul Cultural Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia din acest an a programului, cu numărul 26, se desfăşoară în perioada 2-23 iulie şi a fost inaugurată printr-un eveniment organizat pe 3 iulie la Universitatea „Transilvania" din Braşov, în prezenţa prof. univ. dr. Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Transilvania“, a directorul Centrului Cultural Reduta, Adrian Văluşescu, şi a coordonatoarei programului, Ana Borca (ICR). Cu acest prilej, a fost vernisată expoziţia de fotografie „in memoriam Andrei Bodiu şi Marius Cisarˮ, două repere ale vieţii culturale braşovene care au marcat Şcoala de Vară de-a lungul timpului, ce reuneşte o serie de fotografii realizate de participanţi în anii precedenţi.

În 2023, la Şcoala de Vară de la Braşov participă 22 de cursanţi din Argentina, Brazilia, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, SUA şi Ucraina.

Programul evenimentului cuprinde 50 de ore de cursuri intensive de limbă română predate de profesori cu o bogată experienţă în româna ca limbă străină, precum şi o serie de expuneri pe tematici diverse: o prelegere despre literatura română, susţinută de scriitorul Dan Lungu şi o incursiune în istorie, realizată de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naţionale a României.

Irina Margareta Nistor, critic de film, va prezenta impactul cinematografiei româneşti în lume. Cursurile vor fi completate de ateliere de jurnalism şi publicitate, de dans, de actorie, precum şi de programele de documentare culturală în câteva locuri pitoreşti ale României: Transfăgărăşan, Drăguş, Făgăraş, Sighişoara, Richiş şi Azuga.

Potrivit mărturiilor mai multor participanţi ai ediţiilor anterioare, Şcoala de Vară nu se rezumă doar la o simplă parcurgere a unor cursuri şi prelegeri, ci reprezintă o experienţă de viaţă memorabilă.

Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov şi cu Muzeul „Casa Mureşenilor”, parteneri tradiţionali ai Şcolii de Vară. La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică, oferit de Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, eliberat de Institutul Cultural Român.

În 2023, Institutul Cultural Român împlineşte 20 de ani de la înfiinţarea sa prin Legea nr. 356/11 iulie 2003, având drept scop „reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.