Două treimi din Marea Barieră de Corali din Australia prezintă cea mai mare suprafaţă de corali din ultimii 36 de ani, dar reciful rămâne vulnerabil la albirea în masă din ce în ce mai frecventă, a raportat joi un program oficial de monitorizare pe termen lung, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recuperarea în porţiunile centrale şi nordice ale recifului inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO a contrastat cu regiunea de sud, unde a existat o pierdere a acoperirii de corali din cauza focarelor de stele de mare cu coroană de spini, a declarat Institutul Australian de Ştiinţe Marine (AIMS) în raportul său anual.

„Acest lucru arată cât de vulnerabil este reciful la perturbările continue acute şi severe care apar tot mai des şi sunt de lungă durată”, a declarat directorul executiv al AIMS, Paul Hardisty, într-un comunicat.

Raportul vine în momentul în care UNESCO ia în considerare dacă să listeze Marea Barieră de Corali ca fiind „în pericol”, în urma unei vizite din martie a experţilor UNESCO. Reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial, la care urma să se discute soarta recifului era pe ordinea de zi şi trebuia să aibă loc în Rusia în iunie, dar a fost amânată.

Pe baza cercetărilor sale pe termen lung ale recifului, AIMS defineşte acoperirea de corali duri la peste 30% drept o valoare ridicată. 

În regiunea de nord, acoperirea medie de corali duri a crescut la 36% în 2022 de la un minim de 13% în 2017, în timp ce în regiunea centrală acoperirea de corali tari a crescut la 33% de la un minim de 12% în 2019 - cele mai ridicate niveluri înregistrate pentru ambele regiuni de când institutul a început monitorizarea recifului în 1985.

Cu toate acestea, în regiunea de sud, care are în general o acoperire de corali duri mai mare decât celelalte două regiuni, acoperirea a scăzut la 34% în 2022, de la 38% cu un an înainte.

Recuperarea vine după a patra albire în masă în şapte ani şi prima în timpul fenomenului climatic La Nina, dar Paul Hardisty a spus că, deşi este extinsă, albirea din 2020 şi 2022 nu a fost la fel de dăunătoare ca cea din 2016 şi 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.