Ministrul Culturii va putea închiria părţi din clădirea în care îşi are sediul Biblioteca Naţională a României, pentru activităţi culturale, a decis, miercuri, Guvernul, care consideră că, astfel, vor putea fi ”vitalizate” atât complexul cultural, cât şi zona în care acesta se află.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru vitalizarea complexului cultural aflat în administrarea Ministerului Culturii, situat în Bulevardul Unirii nr. 22, în care îşi are sediul Biblioteca Naţională a României, părţi din acest imobil vor putea fi închiriate, potrivit unei Hotărâri adoptate miercuri de Executiv.

Măsura are în vedere o mai bună administrare a întregului imobil, precum şi oferirea unor condiţii optime pentru desfăşurarea actului cultural şi artistic, care să vitalizeze atât imobilul, cât şi întreaga zonă. Totodată, iniţiativa îşi propune să creeze premisele unui nou model de consum cultural, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Imobilul situat în Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, este conceput ca un complex cultural, având spaţii ce oferă condiţiile necesare pentru organizarea de evenimente: sală de spectacole, săli de conferinţe, săli multifuncţionale, spaţii pentru audiţii şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare electronice, spaţii de expunere, precum şi spaţii de joacă pentru copii, cafenele, restaurant.

Părţi din clădirea Bibliotecii Naţionale vor fi închiriate pentru activităţi culturale, a decis Guvernul (FOTO: Facebook)
Părţi din clădirea Bibliotecii Naţionale vor fi închiriate pentru activităţi culturale, a decis Guvernul (FOTO: Facebook)

În şedinţa de miercuri, Guvernul a modificat HG 227/2000, astfel încât Ministerul Culturii să poată închiria bunuri imobile, proprietate publică a statului, pe care le deţine în administrare.

Ministerul Culturii va organiza procedura de licitaţie publică pentru închirierea unor părţi din bunul imobil, conform legii, stabilind în cadrul procedurii suprafeţele şi destinaţiile. Ministerul Culturii va utiliza a cotă-parte de 50% din sumele percepute din închiriere pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, de întreţinere şi dotare a imobilului, fapt ce va contribui la degrevarea bugetului ministerului. Restul de 50% din chiria încasată se virează la bugetul de stat.

Imobilul situat în Bulevardul Unirii a fost construit pe baza proiectului privind ”refuncţionalizarea obiectivului de investiţie Biblioteca Naţională a României prin integrarea corpului Aulă în ansamblu”. Finanţarea s-a făcut prin Acordul – cadru de împrumut dintre Guvenul Românei şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aprobat prin HG 933/2007. Lucrările de execuţie au fost finalizare în noiembrie 2011.

Unele părţi din imobil, respectiv C1 şi C3, au fost transferate, potrivit HG 862/2013 şi HG 824/20014, de Ministerul Culturii în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, pentru îndeplinirea responsabilităţilor ce-i revin, dar şi pentru a crea cadrul juridic necesar gestionării mai eficiente a imobilului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.