Directorul Filarmonicii ”George Enescu”, Andrei Dimitriu, a declarat la o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Bucureşti, că spectacolul ”Parsifal la Ateneu” scoate România dintr-un anumit provincialism, iar dirijorul Christian Badea, iniţiatorul proiectului, a afirmat că, dintre toţi compozitorii lumii, filarmonica are cea mai mare afinitate pentru muzica lui Richard Wagner.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest proiect ne scoate dintr-un anumit provincialism şi cred că grandoarea unui astfel de spectacol se impune unui stat european”, a spus Andrei Dimitriu.

Richard Wagner nu are, spune directorul filarmonicii, o tradiţie în România. ”Actul III din «Parsifal» a fost interpretat în 2015 după o sută de ani de când Enescu a făcut actul I”, a povestit Dimitriu. ”Stagiunea va fi una grandioasă şi este important să ieşim din cuminţenia care ne domină aici, în Balcani”, a adăugat el.

”Parsifal” este cea mai elevată şi cea mai dificilă operă a lui Wagner, a afirmat dirijorul Christian Badea. Acesta a fost şi motivul pentru care a ales să pună în scenă un astfel de spectacol. ”Dintre toţi compozitorii lumii, Filmarmonica «George Enescu» are cea mai mare afinitate pentru muzica lui Richard Wagner”, a mai spus el.

Opera ”Parsifal” este, de regulă, prezentată în trei acte, având o durată totală de şase ore. Dirijorul explică faptul că cele trei acte sunt prezentate, la Festivalul de la Bayreuth, cu pauze lungi. El a amintit că ”Parsifal” a fost prezentată la o ediţie a Festivalului ”George Enescu”, însă cu luminile aprinse şi fără nicio întrerupere, ceea ce a făcut ca publicul să părăsească sala.

”În cariera mea de patruzeci de ani am învăţat două lucruri: nu te războieşti cu compozitorul şi nu te războieşti cu acustica, cu locul”, a mai explicat Christian Badea, care este de părere că Ateneul este un spaţiu perfect pentru muzica lui Wagner. ”Cel mai mult mă interesează că am găsit cei mai buni interpreţi”, a mai spus el.

Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas) interpretează rolurile principale.

”Ştefan Vinke este considerat poate cel mai adevărat tenor eroic wagnerian, Petra Lang este extraordinară, Eric Halfvarson, care are o carieră de peste 40 de ani, a cântat Wagner pe toate scenele importante din lume, şi un bariton ungur, care a fost o revelaţie anul trecut. Marius Boloş este nou. Este solist la Opera Naţională Bucureşti şi are un potenţial wagnerian foarte frumos”, a menţionat dirijorul.

El spune că a mai lucrat cu artiştii aleşi să facă parte din distribuţie. ”Îmi sunt prieteni, îmi sunt colaboratori, îi cunosc de multă vreme. Am totală încredere şi sunt cei mai potriviţi pentru aceste roluri”, a declarat Christian Badea pentru News.ro.

”Sper ca acest proiect de prezentare a actelor să se încheie cu un spectacol de 6 ore”, a mai afirmat dirijorul. Christian Badea a explicat în conferinţa de presă dedicată ”Parsifal la Ateneu” că, în ultimii zece ani, în România, observă o decădere constantă spre mediocritate a concertelor.

Prin acest proiect, dirijorul speră ca miturile lui Wagner să atragă elevii şi studenţii. ”Miturile medievale wagneriene au fost preluate în filme şi seriale, precum «Stăpânul inelelor», «Urzeala tronurilor». Când ei vor auzi muzica celui care a inventat simbolurile vor fi copleşiţi”, a mai afirmat dirijorul.

Pe afişul ”Parsifal la Ateneu” apare chipul unei copile pe care dirijorul a întâlnit-o la şcoala de balet ”Floria Capsali”. ”Are nişte ochi extraordinari. M-am gândit: de ce Mântuitorul trebuie să fie bărbat, adult? Poate fi o fată. Această fată este orfană, la fel ca Parsifal, iar el este ales să salveze lumea. Dacă vreau să spun ceva, transmit prin faţa unei fete, Natalia, care va fi prezentă şi în spectacol”.

Pe 5 octombrie, de la ora 19.00, va avea loc repetiţia generală a spectacolului ”Parsifal la Ateneu”, care este dedicată tinerilor.

Biletele pentru reprezentaţiile din 7 şi 8 octombriepot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român la preţul de 150 de lei. Abonaţii Filarmonicii ”George Enescu” au rezervate bilete până pe 23 septembrie, la preţul de 100 de lei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.