Plenul reunit al celor două Camere va vota, începând cu ora 10.00, propunerea Comisiilor pentru cultură pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR, Irina Radu, însă există riscul ca şedinţa să nu aibă cvorum după ce PNL a ameninţat că ar putea să nu participe la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea celor două Camere a aprobat, marţi dimineaţa, convocarea plenului reunit pentru ora 10.00 pentru a vota noul şef al TVR.

Potrivit unor surse politice, PNL ar urma să boicoteze această şedinţă, nemulţumiţi de propunerea Comisiilor pentru cultură privind nominalizarea Irinei Radu la şefia Televiziunii publice. În aceste condiţii, plenul reunit ar putea să fie suspendat din lipsă de cvorum.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, a precizat că liberalii nu au făcut un anunţ oficial cu privire la neparticiparea la lucrările plenului, însă nu ştie dacă aceştia vor participa sau nu.

Irina Radu, numită de PSD în Consiliul de Administraţie al TVR, a primit aviz favorabil de la Comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu 25 de voturi ”pentru” şi niciunul ”împotrivă”, ea fiind audiată în pofida faptul că propunerea CA-ului a fost Monica Ghiurco.

Irina Radu a candidat în Consiliul de Administraţie pentru funcţia de PDG al TVR, dar a reusit să obţină doar şase voturi, propunerea CA pentru Comisii fiind Monica Ghiurco, propusă de angajaţii televiziunii în consiliu. Parlamentarii membri ai Comisiilor de cultură reunite au decis, însă, să o audieze şi pe Irina Radu, justificând deciza prin articolul 19 alineatul 7 din legea de funcţionare a televiziunii publice, care stipulează ca vor audia "cu precădere" candidatul propus de CA, ceea ce le lasă posibilitatea de a audia şi alt candidat. Această propunere a trecut cu votul tuturor formaţiunilor, mai puţin PNL, ai cărui reprezentanţi au părăsit sala.

Candidatul propus de Consiliul de Administraţie al TVR, Monica Ghiurco, a primit aviz negativ de la comisiile de cultură reunite ale Parlamentului, cu 23 de voturi ”împotrivă” şi un singur vot ”pentru”.

Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române (TVR) a decis la sfârşitul lunii aprilie să o propună, pentru a doua oară, pe Monica Ghiurco pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu şapte voturi favorabile.

În 11 aprilie, plenul reunit a respins prima candidatură a  Monicăi Ghiurco pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice. Aceasta nu a obţinut în plenul celor două Camere numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţie, anume 272. Monica Ghiurco primise, în prealabil, aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului.

Monica Ghiurco, reprezentant al angajaţilor în CA, a fost a doua propunere de PDG  respinsă de plen, după ce candidatura lui George Orbean, numit de guvern în CA, nu a reuşit să treacă de Parlament.

Pe 30 martie, după prima nominalizare a Monicăi Ghiurco de către CA,  Georgică Severin a criticat această candidatură, vorbind despre o incompatibilitate morală: ”S-a ajuns şi la aberaţii. Nu am nimic cu Monica Ghiurco, dar ea e reprezentanta salariaţilor, este în conflict de interese: este aleasă de salariaţi să le reprezinte interesele şi are dorinţa de a fi şi şeful instituţiei, adică să reprezinte interesele instituţiei. Există o incompatibilitate morală, nu legală. Tu ai venit acolo fiind ales, nu numit. Spre deosebire de ceilalţi care au fost numiţi politic în CA şi teoretic îşi pierd legătura cu cine i-a numit, reprezentanţii angajaţilor rămân angajaţi ai celor care i-au ales pentru a fi în CA”, a afirmat Severin.

Potrivit articolului 17 alineat 7 din Legea 41/1994 privind funcţionarea TVR, Preşedintele CA se numeşte de către Parlament, dintre membrii titulari ai consiliului, la propunerea comisiilor permanente de specialitate. ”În vederea propunerii, comisiile permanente de specialitate vor examina cu prioritate, în termen de 7 zile, candidatul recomandat de către membrii titulari ai CA”, prevede legea.

Noul Consiliu de Administraţie al TVR este format din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal , Ruxandra Garofeanu, Valeriu Hadji-Culea, Raico Cornea, Christel Ţopescu, George Orbean, Teodor Gabriel Giurgiu, Monica Ghiurco.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.