Paloma Ruiz-Picasso, fiica cea mică a lui Pablo Picasso, a fost numită administrator al patrimoniului care gestionează drepturile asociate artistului şi operei sale, înlocuindu-l pe fratele ei Claude, a declarat pentru AFP avocatul lor, Jean-Jacques Neuer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Femeie de afaceri, simbol al modei şi designer de parfumuri, accesorii şi bijuterii, Paloma Picasso, în vârstă de 74 de ani, este fiica pictorului spaniol şi a artistei franceze Françoise Gilot, care a murit în iunie.

Preluarea de către aceasta a celui mai mare patrimoniu artistic din lume este „foarte importantă pentru lumea artei”, a comentat Neuer. Domeniul Picasso este deţinut în comun de Claude şi Paloma Picasso şi de nepoţii pictorului, Marina Picasso, Bernard Ruiz-Picasso şi Olivier, Diana şi Richard Widmaier-Picasso.

Această organizaţie deţine monopolul asupra drepturilor de autor şi de reproducere a operelor lui Picasso, precum şi drepturile de personalitate, drepturile morale şi drepturile asupra mărcii comerciale. Emite certificate de autentificare şi luptă împotriva falsurilor, luând în mod regulat măsuri legale. În ultimii ani, principala sa realizare a fost recuperarea a 271 de desene ale lui Picasso deţinute de un fost electrician al artistului, care pretindea că le-a primit cadou de la văduva acestuia. În 2019, după nouă ani de proceduri, fostul meşter şi soţia sa - apăraţi la vremea respectivă de Éric Dupond-Moretti, în prezent ministrul francez al Justiţiei - au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare pentru manipulare de bunuri furate.

Claude Ruiz-Picasso, în vârstă de 76 de ani, care era administrator din 1989, a dorit să se retragă şi să lase locul surorii sale, a precizat avocatul.

La cincizeci de ani de la moartea sa, survenită în aprilie 1973, artistul din spatele „Guernica” şi „Les Demoiselles d'Avignon” continuă să fascineze: muzee din întreaga lume, în special din Franţa şi Spania, au programat în acest an aproximativ cincizeci de expoziţii care îi sunt consacrate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.