Clotilde Armand, consilier Sectorul 1, scrie pe Facebook că soarta arhitecturii vechi din Bucureşti nu pare să-i intereseze pe edili, politicianul amintind de palatul "Luigi Cazzavillan", condamnat la prăbuşire. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, precizează că în curând va propune amendarea legislaţiei în această problemă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Palatul Luigi Cazzavillan încă mai stă în picioare chiar dacă a primit demult sentinţa: "Atenţie! Pericol de prăbuşire". Soarta arhitecturii vechi din Bucureşti pare să nu afecteze în niciun fel comportamentul edililor interesaţi să distrugă definitiv identitatea şi memoria oraşului. Aceste clădiri de patrimoniu se ruinează lent sub ochii noştri, din nepăsarea noastră", a scris Clotilde Armand pe reţeaua de socializare.

În replică, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, afirmă că "în atribuţiile MCIN intră propunerile de schimbări legislative, iar în curând vom propune amendarea legislaţiei pentru ca situaţii precum cea pomenită să fie imposibile pe viitor". 

"Ministerul Culturii poate emite, direct sau prin intermediul Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, respectiv al Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, avize de urgenţă pentru intervenţii de protecţie fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor lstorice (a biroului, a secţiunilor sau a plenului). Desigur nu este doar vina dumneavoastră pentru această situaţie, dar pentru ca sunteţi la putere şi aveţi o majoritatea eu cred că puteţi face ceva în acest sens lăsând la o parte orgoliul politic. Din respect pentru identitatea acestui oraş şi pentru români în general: dacă nu respectăm trecutul nu putem vorbi despre acel viitor de care aţi pomenit mai sus", sunt precizările politicianei USR.

Palatul "Luigi Cazzavillan" este situat pe strada Temişana nr. 2-4, în apropierea Parcului cu acelaşi nume, pe latura de vest. A fost construit în 1901, extins în 1911 şi în 2013, iar de atunci este în "agonie". 

Casa în care ar fi locuit ziaristul român de origine italiană Luigi Cazzavillan (Foto: ARCEN)
Casa în care ar fi locuit ziaristul român de origine italiană Luigi Cazzavillan (Foto: ARCEN)

Casa veche, a cărei decoraţie în relief din stuc abia se mai desluşeşte, a fost numită de istoricul Andrei Pippidi "un palat veneţian eşuat”. Edificiul nu poate fi încadrat într-un stil din cauza stării grave de degradare, potrivit specialiştilor. 

În urma cutremurului din 1977 a fost afectată serios. Acoperişul este distrus, ferestrele sunt sparte, iar structura de rezistenţă şubredă. Casa este înscrisă în lista monumentelor istorice din 2010.

Fereastră la Palatul
Fereastră la Palatul "Luigi Cazzavillan" (Foto: Facebook)

Aici ar fi locuit ziaristul român de origine italiană Luigi Cazzavillan, care a fondat ziarul Universul în anul 1884.

Palatul
Palatul "Luigi Cazzavillan" (Foto: bucureştiulmeuuitat)

În apropierea casei se află Parcul "Luigi Cazavillan", în care se află monumentul şi fântâna "Luigi Cazzavillan", construite în anul 1905 de sculptorul Filip Marin, profesor la acea vreme la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. Scuarul a avut configuraţie în manieră italiană, cu trasee geometrice, cu alei circulare şi accese pe diagonală, străjuite de arbori columnari. Întreg ansamblul, împreună cu fronturile clădirilor din jur, este reprezentativ pentru Bucureştii începutului de secol. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.