„Joy”, propunerea Austriei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, acordate de Academia americană de film (AMPAS), a fost descalificat pentru că cea mai mare parte a dialogului este în limba engleză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regulile Academiei prevăd că „un film internaţional este definit ca lungmetraj (cu durata de peste 40 de minute), produs în afara Statelor Unite, cu dialog predominant în altă limbă decât engleza”. Analiza „Joy”, scris şi regizat de Sudabeh Mortezai, a demonstrat că două treimi din dialog este în limba engleză, potrivit The Hollywood Reporter.

Comitetul austriac de selecţie a fost notificat de AMPAS luni. În urmă cu o săptămână, filmul nigerian „Lionheart” a fost descalificat din acelaşi motiv.

„Joy”, care spune povestea unor prostituate nigeriene din Viena, a avut premiera pe 3 septembrie 2018, la Festivalul de la Veneţia, şi a fost lansat în cinematografele din Austria pe 18 ianuarie 2019. El este disponibil, din 24 mai 2019, pe Netflix.

Înainte de „Joy”, Austria a înscris 42 de filme în cursa pentru o nominalizare la categoria cunoscută până anul acesta drept „cel mai bun film într-o limbă străină”. Două, „The Counterfeiters” (2007) şi „Amour” (2012), au câştigat. Alte două titluri - „'38 - Vienna Before the Fall” (1986) şi „Revanche” (2008) -  au fost nominalizate. Iar unul singur, „Cache” (2005), a fost descalificat pentru că era vorbit în mare parte într-o limbă străină celei din ţara de producţie - franceză. La acel moment, acest lucru încălca regulile.

„Ca în fiecare an, Academia se află în proces de analizare a filmelor înscrise pentru categoria «lungmetraj internaţional» pentru a stabili dacă îndeplinesc regulile noastre de eligibilitate. Filmul «Joy», înscris de Austria, tocmai a fost analizat şi este neeligibil pentru că doar 33% din dialog este într-o altă limbă decât engleza”, a fost răspunsul AMPAS către THR.

În prezent, în urma descalificării lui, numărul total al lungmetrajelor înscrise în cursă este de 91.

România a propus spre nominalizare „La Gomera”, scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon în distribuţie.

Academia va anunţa cele zece finaliste pentru categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” pe 16 decembrie, iar cele cinci filme nominalizate, pe 13 ianuarie 2020, odată cu restul categoriilor.

Cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.