Orhan Pamuk, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2006, a susţinut în instanţă cauza unui scriitor care este judecat pentru ”insulte” aduse preşedintelui turc Erdogan, informează agenţia de presă Dogan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Murat Belge, în vârstă de 73 de ani, riscă o pedeapsă de până la 4 ani de închisoare pentru o cronică publicată în cotidianul Taraf în septembrie 2015, în care a insinuat că preşedintele turc a relansat în vara anului trecut conflictul kurd în scopuri electorale, precizează fr.news.yahoo.com.

Debutul acestui proces a coincis cu Ziua mondială a libertăţii presei - o noţiune care a cunoscut un puternic recul în Turcia în timpul mandatului preşedintelui Erdogan, afirmă mai multe ONG-uri. 

”Scriu de 40 sau 50 de ani. Este pentru prima dată când sunt confruntat cu acuzaţia de proferare de insulte”, a declarat Murat Belge, care a respins acuzaţia. ”Am devenit membru al unuia dintre cele mai frecventate cluburi din Turcia. Clubul celor care îl insultă pe Erdogan”, a adăgat, cu ironie, scriitorul turc. 

”Am obosit să tot merg la tribunal pentru a-mi apăra prietenii sau pentru propriile probleme judiciare”, a declarat Orhan Pamul, prezent la acest proces.

”Ei vorbesc despre «noua Turcie». Iată «noua Turcie», o continuare a vechii Turcii. Scriitorii sunt aduşi în faţa porţilor tribunalelor”, a adăugat Orhan Pamuk, judecat el însuşi în 2005, după ce a recunoscut în mod public genocidul armean, un termen respins şi în prezent de autorităţile de la Ankara.

Procesele pentru insulte aduse preşedintelui Erdogan s-au înmulţit după alegerea sa în fruntea statului în august 2014 şi reprezintă, potrivit criticilor săi, un semn de autoritarism. Aproape 2.000 de procese judiciare au fost iniţiate în Turcia în acest sens, în care sunt implicaţi artişti, jurnalişti, dar şi simpli cetăţeni turci.

Criticii preşedintelui turc afirmă că acesta doreşte să cenzureze toate vocile opoziţiei. Turcia ocupă locul 151 din 180 în cel mai recent clasament al libertăţii presei întocmit de organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF).

Orhan Pamuk, născut pe 7 iunie 1952, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006, este unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani. Operele sale au fost traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.