Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că nouă din zece oameni din lume respiră aer poluat, însă precizează că mai multe ţări iau măsuri în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nivelul de poluare a aerului rămâne periculos de mare în mai multe părţi ale lumii. Noile date ale OMS arată că 9 din 10 oameni respiră aer ce conţine cantităţi ridicate de poluanţi. Estimările actualizate arată că 7 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza aerului poluat.

„Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă cei mai săraci şi marginalizaţi oameni duc greul”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Este inacceptabil că peste 3 miliarde de oameni - cei mai mulţi femei şi copii - încă respiră zilnic fum ucigător pentru că folosesc sobe şi combustibil în casele lor. Dacă nu luăm măsuri urgente privind poluarea, nu ne vom apropia niciodată de dezvoltarea sustenabilă”.

OMS estimează că aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an fiind expuşi la particulele fine din aerul poluat care ajung în plămâni şi sistemul cardiovascular, cauzând boli de inimă, de plămâni şi infecţii respiratorii.

Poluarea aerului a cauzat 4,2 milioane de decese în 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării - ca urmare a gătitului cu combustibili poluanţi şi a folosirii de tehnologii - a cauzat, estimativ, 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

Peste 90% dintre decesele cauzate de aerul poluat sunt înregistrate în ţările cu nivel de trai scăzut şi mediu, în special din Asia şi Africa, urmate de cele din regiunea est-mediteraneană, Europa şi continentele Americane.

Circa 3 miliarde de oameni - peste 40% din populaţia totală a globului - nu au încă acces în casele lor la combustibili şi tehnologii curate pentru gătit. OMS a monitorizat poluarea aerului din gospodării pentru mai bine de un deceniu.

Organizaţia spune că poluarea aerului este un factor critic de risc pentru boli cronice, care nu sunt cauzate de virusuri, ce cauzează un sfert dintre decesele în rândul adulţilor.

Peste 4.300 de oraşe din 108 ţări sunt incluse în baza de date a OMS privind calitatea aerului înconjurător. Începând cu 2016, peste 1.000 de oraşe au fost adăugate listei, ceea ce arată că tot mai multe ţări măsoară şi iau măsuri privind reducerea poluării aerului.

Multe dintre marile oraşe ale lumii depăşesc de 5 ori nivelurile acceptate, spune Maria Neira, director al departamentului de Sănătate publică din cadrul OMS. „Observăm accelerarea interesului politic în provocarea pe care o reprezintă sănătatea publică la nivel global”. 

Ţările iau măsuri privind reducerea poluării aerului cu particule. Industria, agricultura şi sectorul transporturilor sunt marile surse de poluare. Lor li se adaugă defrişările. Calitatea aerului poate fi influenţată de elemente naturale - factori geografici, meteorologici şi sezonieri.

Trebuie găsite soluţii comune, a mai transmis OMS. Ţările trebuie să colaboreze pentru a găsi soluţii privind transportul sustenabil, să folosească resurse naturale de energie.

OMS va organiza prima conferinţă globală privind poluarea aerului şi sănătatea, între 30 octombrie şi 1 noiembrie 2018, la care vor aduce laolaltă guverne şi parteneri pentru a încerca să îmbunătăţească calitatea aerului şi să combată schimbările climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.