Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a lansat, marţi, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind organizarea şi finanţarea Orchestrei Uniunii Europene. Textul Ordonanţei prevede că pentru acest proiect vor fi selectaţi câte 3-4 muzicieni din cele mai importante orchestre ale statelor membre UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru organizarea şi desfăşurarea proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene, au fost stabilite următoarele atribuţii şi responsabilităţi: coordonează acţiunile principale, în colaborare cu ARTEXIM, şi asigură legătura  acestei instituţii cu alte autorităţi şi instituţii implicate; asigură finanţarea proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene pe bază de contract de finanţare, încheiat cu ARTEXIM, cu încadrarea în bugetul alocat de Ministerul Culturii si Identităţii Naţionale cu această destinaţie; asigură, de la instituţiile publice din subordine, sălile şi celelalte spaţii necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea concertelor şi spectacolelor derulate de Orchestră.

 

Potrivit Ordonanţei privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, vor fi selectaţi câte 3,4 muzicieni din cele mai importante orchestre ale statelor membre ale U.E., iar selecţia va fi realizată de către Comitetul Director împreună cu directorii orchestrelor internaţionale şi cu organizatorul sesiunii/turneului.

Muzicienii invitaţi în cadrul proiectului trebuie să fie angajaţi ai instituţiilor respective şi să aibă acordul acestora de participare la evenimentele culturale din cadrul proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene.

În cadrul Orchestrei pot fi cooptaţi şi muzicieni, care au calitatea de colaboratori ai orchestrelor din statele membre ale U.E.

Repertoriul propus de directorul artistic va cuprinde lucrări din literatura universală, lucrări de promovare a culturii, identităţii şi specificităţii fiecărei ţări,asigurând în acelaşi timp şi promovarea interpreţilor şi dirijorilor reprezentativi ai statelor membre ale U.E.

Pe 10 ianuarie, România a preluat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene iar momentul a fost marcat şi prin organizarea Orchestrei Uniunii Europene, care a fost alcătuită din muzicieni ai celor 28 de state membre. Orchestra a interpretat pe scena de la Ateneul Român imnul UE, dar şi "Rapsodia Română" a lui George Enescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.