Orchestra Sinfonia Bucureşti, prima orchestră privată din România, condusă de maestrul Florin Totan, va susţine, în Parcul Colţea, duminică şi pe 1 septembrie, de la ora 20.00, spectacolul "Bucuriile muzicii". Concertul, o istorie a muzicii în 80 de minute, face parte din programul celei de-a X-a ediţii a Festivalului „Simfonii de vară“, organizat de Primăria Sectorului 3.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dirijorul Florin Totan, în dublă ipostază, va oferi, în calitate de dirijor, alături de Orchestra Sinfonia Bucureşti, un concert de educaţie muzicală, iar în calitate de prezentator va aduce informaţii de cultură generală din literatură, istorie, filosofie, arte plastice.

De asemenea, artistul va face trimiteri la unele cărţi esenţiale de istorie a muzicii şi a culturii. Concertul face o trecere în revistă, timp de 80 de minute, a epocilor creatoare şi a stilurilor din istoria muzicii.

"Consider că muzica şi credinţa sunt singurele căi de evadare şi izbăvire din haosul, absurdul şi înstrăinarea în care trăim în lumea contemporană, iar primul pas este întoarcerea la lectura formatoare. Va adresez, în acest concert, îndemnul meu de a asculta muzică şi de a citi neîncetat", spune dirijorul Florin Totan.

Publicul se va bucura să asculte piese de mare popularitate din istoria muzicii, printre care "Te Deum", de Marc-Antoine  Charpantier, uvertura operei "Nunta lui Figaro", de Wolfgang Amadeus Mozart, "Dans ungar nr. 1", de Johannes Brahms, scenă din "Lacul lebedelor", de Piotr Ilici Ceaikovski, uvertura operei "Carmen", de Georges Bizet, coloana sonoră a filmului "Parfum de femeie", "Marşul lui Radetzky", de Johann Strauss, "Valurile Dunării", de Iosif Ivanovici.

Piesa "Highland Cathedral", ilustrativă pentru nobleţea şi eleganţa regalitatii britanice, a devenit, graţie lui Florin Totan şi a Orchestrei Sinfonia Bucureşti, Imnul Parcului Colţea în cei zece ani de existenţă a Festivalului "Simfonii de vară".

Florin Totan a studiat dirijatul cu Constantin Bugeanu şi Sergiu Celibidache la München şi, respectiv Mainz, între anii 1982 -1990.  A câştigat concursurile internaţionale de dirijat de la Mürzzuschlag (Austria,1990) şi Berlin (Germania, 1991). A înfiinţat în 1990 orchestra "Sinfonia Bucureşti", care a reprezentat şi prima initiativă privată de acest gen din România. A dirijat orchestre prestigioase în Europa, dar şi pe alte meridiane (Turcia, Egipt, SUA, El Salvador, Brazilia). A fost invitat la festivaluri internaţionale importante de la Paris, Avignon, Bergamo, dar şi în Festivalul "George Enescu" din Bucureşti. Predă cursuri despre tehnica şi filosofia muzicală a lui Sergiu Celibidache în Europa, SUA şi Brazilia. În prezent, este dirijorul Filarmonicii din Râmnicu-Vâlcea, cu care colaborează din anul 2000.

Orchestra Sinfonia Bucureşti a fost înfiinţată dupa Revoluţie, în martie 1990. A susţinut, până în prezent, peste 500 de concerte simfonice, în ţară şi în străinătate, având invitaţi dirijori şi solişti din toată lumea. A efectuat turnee de prestigiu în Franţa, Belgia, Italia, Serbia, Croaţia. Unul dintre cele mai răsunătoare succese a fost concertul de la Viena, susţinut alături de Gheorghe Zamfir, pentru "Zilele Bucureştiului", în 2005. Orchestra a susţinut concerte, în 1999 şi 2000, la Forumul de la Crans Montana (Elveţia), în faţa unora dintre cei mai importanţi politicieni şi oameni de afaceri ai lumii (preşedintele SUA, Bill Clinton, premierul Rusiei, Viktor Stepanovici Cernomîrdin, Prinţii Albert de Monaco şi Anton de Lichtenstein).

Intrarea la concertele din Parcul Colţea este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.