Comuna Bogda din judeţul Timiş a depus un proiect prin care a obţinut finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), contractul fiind semnat luni. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea a opt case tradiţionale. Suma accesată se ridică la 480.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Charlottenburg este declarat în integralitate monument istoric. Are majoritatea caselor dispuse circular, în jurul unui parc (în trecut, plantaţie de duzi) cu raza de aproximativ 210 metri. Unele gospodării au suferit degradări, altele intervenţii neconforme cu statutul de monumente istorice.

Restaurarea unor gospodării din comuna Bogda va crea modele de bune practică pentru toţi ceilalţi proprietari ai acestui tip de clădiri.

Planul de valorificare  turistică  include  organizarea  de  tururi tematice, ridicări cu balonul, organizarea de evenimente culturale, ateliere, evenimente gastronomice etc. Printre beneficiile pentru comunitate menţionăm conştientizarea importanţei patrimoniului construit, conservarea şi valorizarea resurselor comunităţii, cât şi crearea de facilităţi pentru evenimentele culturale.

Proiectul va genera şi avantaje economice, prin serviciile complementare. Antreprenorii vor putea produce şi comercializa produse locale, vor dezvolta infrastructuri pentru cazare şi masă pentru grupuri de participanţi la evenimente. În plus, crearea de locuri de muncă şi de oportunităţi de completare a veniturilor va asigura viabilitatea localităţii.

Din cadrul comisiei de selecţie a caselor vor face parte reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Muzeului Satului Bănăţean, iar în procesul de implementare, Primăria Bogda va primi sprijin şi asistenţă de specialitate din partea Consiliului Judeţean Timiş.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.