Ministerul francez al Culturii a anunţat într-un comunicat că statul este obligat, printr-o decizie în justiţie, să restituie moştenitorilor de drept trei pânze de André Derain furate de la René Gimpel, un colecţionar evreu de artă, la 75 de ani după Ocupaţia nazistă, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea a respins decizia tribunalului corecţional care a refuzat în august 2019 să restituie trei opere, pictate între 1907 şi 1910 şi păstrate la Muzeul de artă modernă din Troyes şi la Muzeul Cantini din Marsilia. 

Există "indicii clare, grave" potrivit cărora cele trei tablouri sunt cele care au fost furate şi "a căror vânzare este nulă", aplicând ordonanţa din 21 aprilie 1945, scrie Curtea în decizie. 

Moştenitorii galeristului parizian aşteaptă să recupereze toate operele furate sau dispărute în timpul Războiului. După ani de anchetă, ei au afirmat că au găsit tablourile de Derain, cumpărate de bunicul lor în timpul unei vânzări a colecţiei Kahnweiler, în 1921, la Paris. Ei au solicitat Ministerului Culturii restituirea pânzelor: "Paysage à Cassis", "La Chapelle-sous-Crecy" şi "Pinède, Cassis", primele două expuse la Troyes iar a treia la Marsilia. 

René Gimpel a făcut parte din marii colecţionari de artă furaţi. El a fugit din Paris în octombrie 1940 pe Riviera franceză. Arestat în 1944 şi deportat în lagărul de concentrare Neuengamme, a murit în ianuarie 1945.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.