Pentru prima dată în România, în cadrul celei de a VI-a ediţii a festivalului Opera Aperta, care are loc la Cluj-Napoca începând de miercuri şi până duminică, şase artişti ai Operei Naţionale Române, toţi motociclişti pasionaţi, vor schimba smoking-urile şi rochiile de seară cu ţinute din piele, într-un concert cu motoare, lumini puternice şi arii reorchestrate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul dă şansa artiştilor clujeni să aducă la viaţă succese internaţionale reorchestrate, precum „Nel blu di pinto di blu” (Voalre), „Maria de Buenos Aires”, „I feel pretty”, „Parla piu piano” din celebrul film „The Godfather”, „My way” sau „Don’t stop me now”, semnat de The Queen.

Cele şase evenimente programate pentru cea de a VI-a ediţie a festivalului vor avea loc exclusiv în aer liber, pe cele două scene amenajate în Piaţa Unirii, iar accesul pentru public va fi gratuit.

"The Golden Age", un concert de muzică swing şi jazz, deschide festivalul miercuri. Spectacolul dă şansa artiştilor clujeni să readucă la viaţă bijuterii muzicale din repertoriul unor mari artişti precum Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nina Simone, Dean Martin, Louis Armstrong. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 20:30, în Opera Lounge, amenajat, pentru prima oară, în Piaţa Unirii, ca loc de întâlnire şi spectacole pentru fanii festivalului.  

Pe scena mare din Piaţa Unirii, joi, de la ora 21:00, Opera Aperta oferă un concert-experienţă, în parteneriat cu Transilvania Bikers. Şase artişti ai Operei Naţionale Române, toţi motociclişti pasionaţi, vor schimba, pentru prima dată, smoking-urile şi rochiile de seară cu ţinute de bikers, într-un concert cu motoare, lumini puternice şi hit-uri internaţionale. Soliştii Florin Estefan, Diana Ţugui, Iulia Merca, Cristian Mogoşan şi Simonfi Sandor vor fi acompaniaţi în această aventură de celebrul pianist Mihai Diaconescu, cel care a făcut deja înconjurul marilor scene ale lumii, începând cu Filarmonica din München, la doar 12 ani. 

"Ride on Harmony" va fi un veritabil drive-in pentru comunitatea moto, ce va putea intra cu motociclete direct pe platoul din piaţă, dar şi pentru cei deschişi să descopere muzica bună într-o abordare unică

În 1 iulie, va fi La Negra Noche, condusă cu „nerv şi pasiune” de dirijorul invitat Cristian Spătaru. Originar din Republica Moldova, Cristian Spătaru a absolvit Universitatea de Muzică şi Arte din Viena şi a intrat în vizorul publicului după ce a obţinut premiul pentru ”Cel mai bun dirijor român”, câştigat la Concursul Internaţional de Dirijori din Bucureşti.

Suspans, intrigă, dragoste, scandal, cam aşa ar putea fi descris, în câteva cuvinte-cheie, noul spectacol-senzaţie semnat de Barcelona Flamenco Ballet, care va avea loc sâmbătă, de la ora 21:00. Inovator şi versatil, cu fragmente teatrale şi elemente de flamenco tradiţional şi modern, jazz şi balet, spectacolul Luxuria spune povestea unui artist carismatic, care îşi întâlneşte marea dragoste şi cele mai intime şi intense emoţii odată cu aceasta. Regia aparţine coregrafului David Gutiérrez, considerat drept unul dintre cei mai talentaţi artişti flamenco ai Spaniei şi liderul flamenco-ului modern.

Opera Aperta se va încheia în forţă, în 3 iulie, cu "Macbeth", una dintre cele mai de succes producţii ale Operei clujene, aflată sub conceptul regizorului Rareş Trifan. Opera lui Giuseppe Verdi va fi pusă în scenă de doi invitaţi de excepţie: baritonul George Petean, solist liric ce a interpretat pe cele mai mari scene ale lumii (Opera din New York, Teatro Real din Madrid, Théâtre du Capitole, Toulouse, Opéra de Monte-Carlo), şi Valentina Boi, deja o soprană cunoscută pe scena Operei clujene, fiind prezentă, în calitate de invitată, la multiple reprezentaţii operistice de succes.

Festivalul devine, la această ediţie, şi spaţiu de dezbateri pentru lumea muzicală din România. În parteneriat cu Academia de Muzică “Gheorghe Dima” şi Institutul Goethe din Bucureşti, va avea loc Simpozionul Naţional Operta Aperta. Singura platformă academică de discuţii dedicate operei, evenimentul reuneşte  personalităţi de renume din domeniul artistic-muzical, precum scenograful Adrian Damian, prof. univ. dr. Gabriel Banciu, regizorul Rareş Trifan şi directorul Institutului German Goethe din Bucureşti, Dr. Joachim Umlauf.

Cea de a VI-a ediţie a Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj şi al Asociaţiei „Opera 2 You”.

Festivalul Opera Aperta este un eveniment al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, aflat la a VI-a ediţie. Din 2015, spectatorii au cunoscut opera şi artiştii într-un mod aparte, dincolo de graniţa imaginară a sălii de spectacol, pe scene ridicate în locaţii neconvenţionale din oraş. Spectacole lirice precum Carmen de G. Bizet, Nabucco şi La Traviata de G. Verdi, concertul La Negra Noche, dar şi spectacolul de balet Lacul lebedelor de P. I. Ceaikovski, montat pe scena plutitoare a Lacului Chios din Parcul Central, au ajutat publicul să (re)descopere opera într-un format inedit.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.