Ţările cele mai sărace vor putea avea acces la 120 de milioane de teste rapide şi ieftine pentru Covid-19 în următoarele luni, au promis luni OMS şi partenerii săi, dar cu condiţia să găsească fonduri, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Avem un acord, avem un început de finanţare şi acum avem nevoie de suma totală pentru a putea cumpăra aceste teste", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţa online. 

Pentru moment, fiecare test costă 5 dolari, dar OMS ca şi partenerul său au subliniat că preţul trebuie să coboare pe măsură ce companiile care le vor produce - Abbott şi SD Biosensor - se dezvoltă. 

Aceste teste antigen rapide "dau rezultate în aproximativ 15-30 de minute, la un preţ mai mic şi cu echipament mai puţin sofisticat", a subliniat directorul OMS.        

Acestea "nu sunt un panaceu", deoarece sunt mai puţin precise decât testele PCR, a recunoscut Peter Sands, directorul Fondului Global care a adăugat Covid-19 la luptele duse deja contra Sida, malariei şi tuberculozei, dar "asta va permite să reducă decalajul gigantic dintre ţările bogate şi cele sărace atunci când vine vorba de testare", a subliniat el. 

Fondul Global va pune la dispoziţie 50 de milioane de dolari.             

Întârzierea testărilor, unealtă indispensabilă pentru controlul pandemiei şi pentru a evita izolarea în timpul lungilor săptămâni, este considerabilă. 

Acolo unde ţările bogate realizează în medie 292 de teste la 100.000 de locuitori, ţările cu venituri mici şi medii nu fac decât 61 şi ţările cu venituri mici - 14. 

Sands a mai subliniat că 120 de milioane de teste ar fi suficiente doar pentru două săptămâni. Prima comandă trebuie să fie făcută săptămâna aceasta, a precizat el.                

Pandemia a făcut peste un milion de morţi în lume de la apariţia în China la sfârşitul lui 2019 şi a infectat 33 de milioane de persoane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.