Un nou tip de mucegai „extrem” se răspândeşte în muzeele din Danemarca, ameninţând unele dintre cele mai importante picturi şi obiecte culturale ale ţării, au avertizat conservatorii, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Descrisă drept o „epidemie pentru picturile din Epoca de Aur”, mucegaiul extrem de rezistent acoperă obiectele cu un strat alb şi a fost detectat în 12 dintre muzeele ţării, inclusiv Muzeul Naţional al Danemarcei şi Muzeul Skagens.

Cunoscută sub numele de aspergillus section restricti, aceasta aparţine unui grup de ciuperci care pot supravieţui în medii extreme, cum ar fi adâncul oceanelor sau în apropierea vulcanilor.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Este o problemă destul de mare, deoarece aceste ciuperci deteriorează artefactele muzeale, materialele, decimează enzimele şi bunurile, deteriorând obiectele muzeale, astfel încât le va deteriora”, a declarat Camilla Jul Bastholm, care este şeful conservării şi depozitării colecţiilor la Muzeul Naţional al Danemarcei.

În prezent, sunt în curs de desfăşurare studii preliminare la alte 150 de situri culturale din Danemarca, pentru a vedea dacă mucegaiul este prezent şi acolo.

Jul Bastholm, care a observat pentru prima dată substanţa când lucra la un muzeu din Roskilde, crede că mucegaiul alb transparent este un fenomen global, dar de obicei nu este detectat deoarece este dificil de găsit. În momentul în care este vizibil, a spus ea, este „prea târziu”.

Ea a adăugat: „Cred că este la nivel mondial. Dacă vom începe să-l căutăm cu metodele potrivite, îl vom găsi. Nu cred că este doar o problemă daneză”.

Spre deosebire de majoritatea ciupercilor, care preferă o umiditate foarte ridicată şi care apar ca urmare a deteriorării cauzate de apă sau a clădirilor umede, această varietate preferă mediile uscate.

Mucegaiul este considerat un potenţial pericol pentru sănătate, ceea ce înseamnă că obiectele afectate nu vor mai putea fi expuse publicului.

„Dacă aveţi o colecţie muzeală care poate prezenta pericole pentru sănătatea oamenilor, atunci nu o puteţi folosi”, a spus ea. „Şi atunci colecţia va deveni o resursă moartă pentru muzee”.

Muzeul Skagens, care adăposteşte lucrările pictorilor Skagen, o colonie de artişti scandinavi din secolul al XIX-lea, a raportat, de asemenea, găsirea mucegaiului, descriindu-l pentru radiodifuzorul DR ca un „strat albicios, un fel de floare”.

Asociaţia muzeelor daneze a declarat că aşteaptă rezultatele unor cercetări suplimentare la sfârşitul anului pentru a decide cum să abordeze problema.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.