Vernisajul „Alexandru Tzigara-Samurcaş - Întemeietorul Muzeului Naţional” va avea loc, joi, de la ora 17.00, în clădirea-monument istoric a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în spaţiile expoziţiei permanente, la etajul 1, intrarea din Şoseaua Kiseleff, care va rămâne deschisă în perioada 24 noiembrie 2022-21 mai 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia celebrează 150 de ani de la naşterea fondatorului Muzeului Naţional Carol I, supranumit, în epocă, Muzeul de la Şosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă naţională este Muzeul Naţional al Ţăranului Român care, prin acest eveniment, evocă şi omagiază personalitatea marcantă în cadrul culturii naţionale a lui Alexandru Tzigara-Samurcaş.

Istoric de artă, întemeietor al muzeografiei româneşti, publicist în sfera culturală şi fin intelectual format în spirit european, precum şi un mare iubitor al artei naţionale, acesta lasă posterităţii o vastă operă publicistică, memorială, dar şi un bogat patrimoniu material, de artă ţărănească şi artă religioasă, reunit în colecţiile Muzeului de la Şosea.

Personalitatea sa, animată de o credinţă fermă în valoarea estetică a artei româneşti, a coagulat în jurul său figuri de seamă ale vieţii culturale, politice şi ştiinţifice din România, dar şi oameni simpli, care au contribuit la îmbogăţirea patrimoniului muzeal. Casa Regală l-a sprijinit în mod constant în eforturile depuse de-a lungul întregii vieţi de punere în valoare a moştenirii culturale a poporului său.

Expoziţia aduce în faţa publicului obiecte reprezentative pentru arta naţională, culese din teren şi fotografiate de însuşi Al. Tzigara-Samurcaş în timpul campaniilor sale de cercetare etnografică, de repertoriere şi documentare a obiectelor care vor alcătui patrimoniul muzeal. O serie de fotografii prezintă imagini surprinse în expoziţia de bază a Muzeului de la Şosea, precum şi în expoziţiile temporare, internaţionale, din timpul directoratului său.

Alexandru Tzigara-Samurcaş publica, în anul 1936, lucrarea Muzeografie românească, operă de o extraordinară importanţă, primul tratat ştiinţific românesc dedicat acestui domeniu. Tratatul adună laolaltă o serie de texte scrise de-a lungul timpului, care relevă ampla şi moderna viziune muzeografică a întemeietorului Muzeului Naţional, prezentă încă dinaintea momentului ridicării edificiului muzeal.

Clădirea muzeului pe care l-a înfiinţat a fost de la început proiectată conform funcţiunilor gândite de el, concurând cu cele mai moderne muzee europene ale vremii, prin soluţiile adoptate la nivel arhitectural, de amenajare, expunere şi conservare.

Expunerea casei meşterului gorjean Antonie Mogoş într-una din sălile Muzeului de la Şosea a reprezentat un gest de excelenţă, curaj şi unicitate în muzeografia europeană. Demersul vizionar al lui Alexandru Tzigara-Samurcaş îl va determina, în 1936, pe Konrad Hahm, directorul muzeului din Berlin, să facă o paralelă cu modul de etalare a renumitului Altar al lui Zeus din Pergam: „în mijlocul unei săli încăpătoare, simplă, dar plină de lumină, se înalţă o clădire ca un altar. Nu este un templu antic de marmură, ci o simplă casă ţărănească de lemn”.

Alături de piese reprezentative din colecţiile moştenite de Muzeul Naţional al Ţăranului Român de la părintele său fondator, sunt expuse obiecte personale ale lui Alexandru Tzigara-Samurcaş (aflate în colecţia familiei Tudor şi Maria Berza), care completează portretul celui care a fost întemeietorul Muzeului de la Şosea.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 21 mai 2023, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea şi sărbătorile legale este închis.

Preţul biletului de intrare: adulţi - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 3 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.